Hezbollah: Američka koalicija gađala sirijske položaje

Napadi su se dogodili u blizini energetskih instalacija kod granice s Irakom (EPA)

Vojni avioni koalicije pod vodstvom Sjedinjenim Američkim Državama pogodili su u četvrtak rano ujutro dva sirijska položaja na istoku sirijske pustinje, objavili su vojni izvori pod vodstvom libanskog Hezbollaha, koji je u savezništvu sa sirijskim režimom.

Napadi su se dogodili u blizini energetskih instalacija kod granice s Irakom, gotovo 100 kilometara zapadno od rijeke Eufrat, gdje koalicija podržava kopnene snage protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Službeni izvori američke vojske negirali su bilo kakve napade, prenosi Hina.

Napadi u Siriji

Glasnogovornik Glavnog zapovjedništva izjavio je kako nemaju saznanja o bilo kakvim operacijama koalicijskih snaga protiv sirijskog režima.

Istočna Sirija do prošle godine je uglavnom bila u rukama ISIL-a, no tada su nadzor nad najvećim dijelom zemlje preuzele dvije suprotstavljene strane – s jedne strane sirijska vojska uz podršku Rusije, Irana i Hezbollaha, a s druge kurdske i arapske vojne grupe podržane američkom koalicijom.

Komunikacija između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država dosad je spriječila većinu sukoba između njih, no koalicija pod vodstvom SAD-a pogodila je sirijski naklonjene snage zbog, kako je rečeno, njihove namjere da napadnu koalicijske položaje.

Izvor: Agencije