Hezbollah će se i dalje boriti u Siriji

Nećemo mijenjati naš stav. Vrijeme nakon Qusayra je isto kao i prije Qusayra (Getty Images)

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah objavio je kako će se libanska naoružana grupa nastaviti boriti za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nakon što je predvodila ponovno osvajanje strateškog grada Qusayra prošle sedmice.

U televizijskom obraćanju, Nasrallah je kazao kako je Hezbollah svjestan cijene vojnog angažmana u ratu u Siriji, te da neće biti odvraćen od svojih ciljeva.

„Nećemo mijenjati naš stav. Vrijeme nakon Qusayra je isto kao i prije Qusayra“, rekao je.

Hezbollah, vjerni saveznik režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, postao je veoma umiješan u sukob u susjednoj Siriji koji je ušao u svoju treću godinu.

„Šta će biti, biti će“, kazao je lider grupe.

„Bit ćemo i dalje odgovorni za ono za što smo ranije preuzeli odgovornost i nema potrebe za davanje više detalja.“

Nasrallah je govorio tokom manifestacije na kojoj je odana počast ranjenima u vojnim operacije Hezbollaha, uključujući i rat sa Izraelom 2006. godine.

Povećanje tenzija

Otvorena saradnja ovog pokreta šiitskih muslimana sa Assadovim režimom tokom preuzimanja Qusayra iz ruku, većinom sunitskih, pobunjenika povećala je tenzije u Libanu između onih koji podržavaju Assada i onih koji su protiv njega.

Assadov režim je ranije naveo kako planira nastaviti „raditi“ na osnovu pobjede u Qusayru tako što će pokušati preuzeti veće dijelove grada Halepa i provincije u kojoj se nalazi, ali nije poznato da li će se Hezbollah učestvovati u ovoj operaciji.

„Sve će ovisiti o situaciji na terenu“, naveo je Nasrallah.

On je pozvao svoje istomišljenike da pokažu suzdržanost i održe stabilnost u Libanu nakon što su se na udaru raketa našli i sunitski i šiitski gradovi u dolini Bekaa, dok je mnogo ljudi poginulo u uličnim borbama u sjevernom gradu Tripoliju.

Izvor: Agencije