Hezbollah napao izraelske snage

Zasad nema podataka o posljedicama izraelskog artiljerijskog napada (EPA)

Hezbollah je bombom napao izraelske snage na libanskoj granici u ponedjeljak kao očit odgovor na prošlomjesečno ubistvo istaknutog zapovjednika Samira Kantara, te izazvao izraelsko granatiranje južnog Libana.

Izrael je napao svog šiitskog neprijatelja Hezbollah nekoliko puta, te ubio veći broj boraca i uništio oružje za koje vjeruje da je bilo namijenjeno grupi koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, prenosi Hina.

Izraelska vojska rekla je da je zbog eksplozije u ponedjeljak, čija su meta bila vojna vozila u području Shebaa Farma, odgovorila artiljerijskom vatrom.

Zasad nema podataka o posljedicama tog napada.

Hezbollah je u izjavi poručio da je u području Shebaa Farma aktivirao eksploziv te da je to izvela grupa koja je ime dobila po zapovjedniku Samiru Kantaru, koji je ubijen u decembru.

Obećanje odmazdom

Grupa je optužila Izrael za ubistvo Kantara u zračnom napadu u Siriji i obećala odmazdu.

Libanski mediji objavili su da je Izrael granatirao područje pored grada Al Wazzanija i ostala područja, u napadu nije bilo teže ozlijeđenih.

“Odgovor stiže bez obzira na sve … Ne možemo cionistima oprostiti prolijevanje naše mudžahedinske krvi … bilo gdje u svijetu”, rekao je vođa libanskog Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah.

Izrael je pozdravio Kantarovu smrt, ali nije potvrdio da je izveo zračni napad u kojem je on ubijen.

Kantar je bio u zatvoru u Izraelu zbog svoje uloge u napadu u Izraelu 1979. u kojem je poginulo četvero ljudi dok je bio član jedne palestinske oružane grupe. Vraćen je u Liban 2008. u zamjeni zatvorenika s Hezbollahom, kojemu se tada pridružio.

Nasrallah je prvi put priznao da je Kantar imao ključnu ulogu u organizaciji “narodnog otpora” u Siriji protiv izraelskih planova na Golanskoj visoravni.

Izvor: Agencije