Hezbollah povećava učešće u sirijskom ratu

Hezbollah se pridružio snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (Reuters)

Lider libanskog militantnog Hezbollaha Hasan Nasrallah rekao je da se regija suočava sa “opasnošću bez presedana od ekstremističkih organizacija” i poručio da će njegovi borci proširiti svoje učešće u sirijskom građanskom ratu u znak podrške vladinim snagama.

Šeik Hasan Nasrallah najavio je to u nedjelju na ceremoniji povodom 15. godišnjice povlačenja Izraela iz južnog Libana, zarekavši se da će se boriti protiv sunitskih organizacija, kao što su grupa Islamska država Irak i Levant i Al-Kaida.

On je rekao da su te organizacije “egzistencijalna prijetnja” svakome ko se ne složi s njihovom ideologijom, prenio je Associated Press.

Hezbollah se pridružio snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu 2013. godine i borci te šiitske proiranske organizacije učestvuju u velikoj bici posljednjih nekoliko sedmica protiv pobunjenika u području planina Kalamun, koje graniči sa Libanom, prenosi Tanjug.

Povećanje prisustva

“Naše prisustvo će se povećavati, gdje god je potrebno da budemo prisutni”, istakao je Nasrallah nakon što su Assadove snage pretrpjele nekoliko poraza tokom posljednja dva mjeseca, uglavnom u sjeverozapadnoj provinciji Idlib i u južnoj regiji Daraa.

Zapadni grad Palmira, u kojem su ostaci iz rimskog doba, osvojio je ISIL prošle sedmice.

“Mi smo prisutni danas na mnogim mjestima i ja vam kažem da ćemo biti prisutni gdje god bitka zahtijeva. Mi smo tome dorasli i mi smo ljudi za to”, rekao je Nasrallah, obraćajući se pristalicama na tajnom mjestu.

Njegov govor emitovan je na velikim ekranima.

U Siriji se vojni helikopter srušio u nedjelju u aviobazi Quieras na sjeveru.

Svi članovi posade su poginuli, saopćila je državna televizija. Jedna grupa aktivista je rekla da su helikopter oborili borci ISIL-a.

U TV-izvještaju se citira neimenovani vojni zvaničnik, koji je rekao da je helikopter pao zbog tehničkih problema pri uzlijetanju. Nije, međutim, rečeno koliko je bilo članova posade.

Ofanziva ISIL-a

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, rekla je da borci grupe Islamska država Irak i Levant mjesecima opsjedaju bazu.

Quieras je zračna vojna baza u sjevernoj provinciji Halep i blizu je grada Al-Baba, koga drži ISIL.

ISIL je objavio saopćenje na svojoj internetskoj stranici, preuzevši odgovornost za obaranje helikoptera.

Sirijski pobunjenici su i ranije obarali helikoptere.

U međuvremenu je u Damasku u nedjelju eksplodirala bomba kraj centra, ubivši brigadnog generala i šest njegovih tjelohranitelja, saopćila je Opservatorija, dodavši da su odgovornost za napad preuzeli pripadnici grupe Ahrar al-Sham.

Mediji u Damasku su identificirali oficira kao Basama Mehana al-Alija.

Državna novinska agencija SANA je saopćila da je bomba eksplodirala, ali nije objelodanila druge detalje.

Izvor: Agencije