Hezbollah pozvao saveznike da se zajedno suprotstave Izraelu

Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah speaks via a screen during a protest in Beirut's southern suburbs
Hassan Nasrallah se nada da će 'glupa američka odluka' značiti 'početak kraja' Izraela (Reuters)

Lider libanskog Hezbollaha je izjavio da će ova grupa i njeni saveznici ponovo staviti fokus na Palestinu nakon, kako je rekao, “pobjeda na drugim mjestima u regiji”.

Hassan Nasrallah pozvao je saveznike Hezbollaha da donesu “jedinstvenu strategiju na terenu” da se suprotstave Izraelu.

Hiljade pristalica Hezbollaha izašle su na proteste u Bejrutu, uzvikujući “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”, zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Poziv na proteste

Hezbollah, šiitski politički blok u Libanu, s jakim vojnim krilom kojeg podržava Iran, borio se u Siriji protiv pobunjenika i oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Nasrallah je rekao kako se nada da će “glupa američka odluka” značiti “početak kraja” Izraela.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr izvještava iz Bejruta da je Nasrallah tražio od pristalica Hezbollaha da nastave proteste protiv američkog poteza.

“Nasrallah opisuje Trumpovu odluku kao još jednu agresiju protiv Palestine i kaže da je njegov cilj da oduzme Palestincima njihova prava.”

Nasrallah je pozvao na proteste prošle sedmice, nakon što je američki predsjednik objavio svoju odluku.

U Libanu živi više od 450.000 palestinskih izbjeglica, a mnoge su potomci onih koji su pobjegli nakon stvaranja Izraela 1948. godine.

“Od kako je osnovan Hezbollah, prije tri decenije, Palestina je bila u njihovom fokusu. Ali, grupa je izgubila popularnost i legitimitet kada se uključila u rat u Siriji”, javlja Zeina Khodr.

Dvije zemlje još ‘u ratu’

Vjeruje se da Hezbollah posjeduje veliki arsenal raketa koje mogu doseći Izrael.

Izrael je bio u ratu protiv Hezbollaha u Libanu 2006. godine, kada je ubijeno više od 1.200 Libanaca, uglavnom civila, i 120 Izraelaca, uglavnom vojnika.

Izrael je povukao svoje snage sa juga Libana 2000. godine, završavajući 22-godišnju okupaciju, ali dvije zemlje su tehnički u ratu.

Izvor: Al Jazeera