Hezbollah upozorio Izrael da ne napada Liban

Hezbollah je izazvao izraelsko granatiranje južnog Libana (EPA)

Vođa libanskog Hezbollaha Sayed Hassan Nasrallah upozorio je Izrael da ne napada Liban, rekavši da će se boriti u novom ratu protiv Izraela bez “crvenih linija”.

U intervjuu za libansku televizijsku stanicu Al Mayadeen, Nasrallah je rekao da Hezbollah ima sveobuhvatnu listu ciljeva u Izraelu koja uključuje nuklearne reaktore i biološke istraživačke centre koje može da pogodi, prenosi AP.

“Neće biti plafona, ograničenja ili crvenih linija. Možemo napasti bilo koju metu u okupiranoj Palestini”, rekao je Nasrallah.

Izraelsko granatiranje južnog Libana

Tokom nekoliko mjeseci rata 2006. godine, Hezbollah se borio protiv Izraela.

Hezbollah je u januaru ove godine bombom napao izraelske snage na libanskoj granici kao odgovor na ubistvo istaknutog zapovjednika Samira Kantara, te izazvao izraelsko granatiranje južnog Libana.

Izrael je pozdravio Kantarovu smrt, ali nije potvrdio da je izveo zračni napad u kojem je on ubijen.

Kantar je bio u zatvoru u Izraelu zbog uloge u napadu u Izraelu 1979. u kojem je poginulo četvero ljudi dok je bio član jedne palestinske oružane grupe.

Vraćen je u Liban 2008. u zamjeni zatvorenika s Hezbollahom, kojem se tada pridružio.

Nasrallah je prvi put priznao da je Kantar imao ključnu ulogu u organizaciji “narodnog otpora” u Siriji protiv izraelskih planova na Golanskoj visoravni.

Izvor: Agencije