Hiljade građana Kosova traže oslobađanje Haradinaja

Hiljade građana Kosova odazvale su se pozivu opozicione Alijanse za budućnost Kosova na protestni marš, zatraživši oslobađanje Ramusha Haradinaja.

Okupljeni građani, među kojima su bili i lideri ostalih kosovskih opozicionih stranaka, iz centra Prištine krenuli su ka Francuskoj ambasadi da bi izrazili nezadovoljstvo hapšenjem predsjednika Alijanse za budućnost Kosova po potjernici iz Srbije. 

“Ramush Haradinaj nije otišao u Srbiju da vrši zločine. Kad su vršeni zločini na Kosovu, ovdje je bila srpska vojska i policija. Oni su počinili zločine, a ne naši vojnici. Tokom ovog marša na ovom hladnom vremenu, šaljemo poruku, tražimo od prijateljske države, kao što je Francuska, da se provede pravda. A, pravedno je da se Ramush Hardinaj vrati na Kosovo što prije”, poručio je potpredsjednik stranke Ardian Gjini.

Na sjednici Vlade Kosova premijer Isa Mustafa izjavio je da je potjernica za Haradinajem politički motivirana i neprijateljska.

Najavio je i da će razmotriti mjere djelovanja.

Vlasti u Beogradu potvrdile su da će tražiti Haradinajevo izručenje, a francuski istražitelji kako će razmotriti postoje li razlozi da se ne provede zahtjev o izručenju.

Zahtjev za izručenje

Ministarstvo pravde Srbije, kako je rečeno Tanjugu, pripremit će i proslijediti tom sudu zahtjev za izručenje, uz neophodnu dokumentaciju prevedenu na francuski jezik.

Poslana dokumentacija tiče se rješenja o provođenju istrage i određivanju pritvora Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na osnovu kojih je za Haradinajem raspisana potjernica 2004. godine.

Francuski apelacioni sud ranije je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne bude uputila zvanični zahtjev za izručenje.

Haradinaj, bivši premijer Kosova, kod sebe je imao diplomatski pasoš kad ga je francuska granična policija uhapsila na aerodromu Basel-Mulhouse u srijedu, po potjernici iz Srbije.

Vlasti Srbije terete ga za zločine na Kosovu u vrijeme dok je bio zapovjednik OVK-a i traže njegovo izručenje.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ranije je izjavio da je pritvaranje Haradinaja samo na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije neprihvatljivo i za osudu.

Alijansa za budućnost Kosova oglasila se povodom hapšenja Haradinaja, navodeći da je taj čin “nepravedan i neprihvatljiv”.

Haški sud oslobodio Haradinaja

Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, također po Interpolovoj potjernici Srbije.

Nakon dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je napustiti Sloveniju.

Nakon hapšenja u Sloveniji Haradinaj je za Al Jazeeru rekao da je putovao u različite zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države, gdje nije uhapšen, te da je iznenađenje da ga je uhapsila cijenjena zemlja EU-a.

On je kazao da je Interpol poništio potjernicu nekadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Haški sud oslobodio je Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine.

Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Balaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica protiv Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998, javlja Tanjug.

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Beograd podnio 108 krivičnih prijava

Prethodno, po okončanju prvog suđenja po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Balaj oslobođeni su optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu nakon što ga je sud po drugi put oslobodio po svim tačkama optužnice za zločine počinjene u logoru OVK-a u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio “krivična djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila”.

Izvor: Al Jazeera i agencije