Hiljade izbjeglica spavaju na otvorenom u Preševu

Izbjeglice i dalje u većem broju iz Makedonije dolaze u Preševo, na jugu Srbije.

Prema posljednjim podacima UNHCR-a, u protekla 24 sata obrađeno je 3.300 zahtjeva za azil u Prihvatnom centru Preševo.

Više od 2.000 izbjeglica je provelo noć na otvorenom, ispred centra čiji kapaciteti, prema neslužbenim podacima, nisu prošireni.

Novinar Al Jazeere Stefan Goranović iz Preševa javlja da se situacija u tom gradu svakog dana pogoršava te da nema dovoljno kapaciteta za izbjeglice.

Goranović javlja da se pretpostavlja da je na ulazu u centar 5.000 do 6.000 izbjeglica, dok je propustljivost tog centra do 3.000 izbjeglica u periodu od 24 sata, ”što apsolutno nije dovoljno za onih 5.000 do 6.000 izbeglica koji svakog dana ulaze u Srbiju”.

Novinar Al Jazeere javlja da su brojne izbjeglice morale spavati na trgu u Preševu, te da sve više izbjeglica traži ljekarsku pomoć.

U Preševu su prisutni i Ljekari bez granica.

Zdravstveni problemi

Njima se sve više javljaju izbjeglice zbog raznih povreda te zbog problema sa dijarejom.

Novinar Al Jazeere javlja da je dodatni problem pad temperatura tokom noći.

“Iako je sada vreme lepo, navečer neće biti ugodno biti vani. Izbeglice sada traže hlad, a tokom noći će morati potražiti sklonište, ako bude pala kiša”.

Osim toga, zbog velikog broja izbjeglica, blokirana je i ulica koja vodi do centra Preševa, a pitanje je i koliko će izdržati lokalna policija suočena sa velikim brojem pridošlica, jer često dolazi do sukoba.

Predsjednik Opštine Preševo rekao je da je ta opština među najsiromašnijim. Nemaju dovoljno medicinskog i ljekarskog osoblja, niti dovoljno lijekova za 30.000 stanovnika, a ni za veliki broj izbjeglica koje svakodnevno dolaze i borave u Preševu.

Iz Preševa svakodnevno pozivaju Beograd i sve organizacije da im pomognu, jer su njihovi kapaciteti premašeni.

Izvor: Al Jazeere