Hiljade izbjeglih iz Mijanmara u Kini

Nastavljaju se borbe u Mijanmaru između vojske i naoružanih grupa etničkih Kineza, koji zahtijevaju veću autonomiju.

Bježeći od sukoba, već 30.000 izbjeglica sigurnost je potražilo u susjednoj Kini.

Novi trgovački i izložbeni centar u Nanshanu simbol je ekonomskih napora Kine da oživi ovu udaljenu regiju. Danas je on, međutim, pretvoren u izbjeglički kamp za prihvat onih koji bježe od borbi u susjednom Mijanmaru.

Veliki broj tih ljudi od imovine je spasio samo koliko su mogli ponijeti. Izbjegli svjedoče o brutalnosti mijanmarske vojske.

“Vojnik me uhvatio i udarao me u glavu”, opisuje jedan.

Humanitarnom operacijom rukovodi vojska

“Oteli su nam većinu stoke. Ostalo mi je svega nekoliko grla. Tamo je kaos. Previše je opasno da se vratimo. Strah nas je da će nas pobiti”, kaže jedan zemljoradnik, koji je stigao prije devet dana.

Druge obitelji smjestile su se u niz nezavršenih trgovina. Snalaze se kako znaju i umiju. Ovom humanitarnom operacijom rukovodi vojska.

Vojnik izbjeglicama naređuje da uđu u objekat. Ne želi da ekipa Al Jazeere snima, a ponekad je uspije i spriječiti.

“Ovo su samo neki od 30.000 izbjeglica koji su u posljednjih nekoliko dana iz Mijanmara pobjegli u Kinu. Pored mene je kineski vojnik, koji nas pokušava spriječiti da snimamo. Izbjeglicama su omogućeni hrana, sklonište i voda. Ipak, ovo je osjetljivo pitanje za Kinu”, izvještava iz pograničnog kineskog grada Nanshana reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera