Hiljade Jordanaca na ratištima u Siriji

U oružanim grupama u Siriji, poput Islamske države Irak i Levant i Fronta Al-Nusra, bore se hiljade jordanskih državljana. Većina ih se nikad neće vratiti u matičnu zemlju, a one koji to ipak učine čekaju zatvorske kazne.

Jordanski grad Zarqa jedan je od najvećih regrutnih centara u toj državi.

Devetnaestogodišnji Omar Khader pet mjeseci ratovao je u Siriji. Po povratku u rodni Jordan kažnjen je petogodišnjom zatvorskom kaznom.

Bio je pripadnik selefijske pobunjeničke grupe bliske Frontu Al-Nusra. Prošlog septembra jordanski sud ga je proglasio krivim za pridruživanje terorističkoj organizaciji.

Povratak kući

“Jednog je dana nazvao i rekao da se želi vratiti kući. Njegova majka, braća i sestre insistirali su da se vrati. Rekao je da su se različite pobunjeničke grupe, poput Slobodne sirijske vojske i Fronta al-Nusra, počele boriti jedna protiv druge. On nije želio poginuti bez razloga, ili u borbi koja nije usmjerena protiv sirijske Vlade”, kazao je otac bivšeg borca u Siriji Zeid Mohammad Khader.

Omarov povratak šokirao je cijelu porodicu. Smatra se kako je sa sirijskim borcima iz rodne Zarqe u kontakt stupio putem Facebooka.

Iskoristio je novac koji su mu roditelji dali za studiranje kako bi kupio avionsku kartu za Tursku, odakle je došao u Siriju. Po povratku u Jordan uhapšen je na aerodromu.

Na sirijskim ratištima ima više od 2.000 jordanskih državljana, a gotovo trećina ih dolazi iz grada Zarqe.

“Zarqa je rodni grad bivšeg lidera Al-Kaide u Iraku Abu Musaba al-Zarqawija. U ovom gradu već se godinama regrutiraju i mnogi drugi borci. Siromaštvo i nezaposlenost gurnuli su građane na marginu, otvarajući im put za odlazak na strana ratišta. Mnogi od njih iza sebe su ostavili stabilan život i porodice radi vjere u mogućnost uspostave islamske države”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Nisreen El-Shamayleh.

Brisanje granica

Mnoge tzv. selefije, pripadnici vjerski konzervativne grupe, na Siriju gledaju kao na mjesto s kojeg će krenuti brisanje granica u regiji i uspostava islamske države i zakona. Muškarci iz Zarqe u borbama ponekad vide i karijeru. Neki za sve krive vlasti.

“Zarqa je sirotinjski grad. Većina onih koji su otišli na strana ratišta ovdje nema nikakvu budućnost, nema posao ni obrazovanje. Trpe socijalnu nepravdu. Ovim ljudima je džihad cilj i najviši prioritet”, rekao je jedan muškarac.

Otac Omara Hadera nada se da će njegovom sinu nakon žalbe biti smanjena kazna. Kaže kako su njegovog sina iskoristili i izmanipulirali te uvukli u rat u susjednoj državi.

Izvor: Al Jazeera