Hiljade Kosovara protestom traže povratak Haradinaja

Kosovske opozicione stranke zahtijevaju od vlade da prekine dijalog sa Srbijom (Al Jazeera)

Više od 5.000 građana Kosova odazvalo se pozivu veterana Oslobodilačke vojske Kosova na protest u Prištini.

Od francuskih vlasti traže da bivšem zapovjedniku OVK-a Ramushu Haradinaju omoguće povratak na Kosovo.

Njega je početkom mjeseca uhapsila francuska policija po nalogu Srbije zbog sumnji da je tokom sukoba na Kosovu počinio ratne zločine.

Prošle sedmice francuski sud je lidera Saveza za budućnost Kosova odlučio pustiti iz pritvora, ali neće moći napustiti Francusku dok je u razmatranju zahtjev Srbije za njegovo izručenje.

Učesnici današnjeg protesta, kao i zvaničnici Kosova, reagirajući na potjernice koje je raspisala Srbija, ističu da su to politički postupci Beograda i nezakoniti potezi koji imaju jasnu tendenciju provociranja napetost i konflikta, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Prekid dijaloga

“Kosovske opozicione stranke zahtevaju od vlade da prekine dijalog sa Srbijom koji se vodi u Briselu sve dok Srbija ne povuče međunarodne poternice za građane Kosova”, javlja naš reporter.

Ahmetaj podsjeća da je Haradinaj iz Francuske izjavio da je ovo velika nepravda jer je on u Hagu oslobođen svih optužbi. Haradinaj je najavio da će se najkasnije sljedeće sedmice vratiti na Kosovo jer, kako je rekao, politička igra Beograda neće uspjeti.

“Haradinaj je sredinom 2015. godine bio uhapšen u Sloveniji, takođe na temelju srbijanske poternice, ali je pušten na slobodu. Prije toga, 2008. i 2012, dva puta mu je suđeno pred tribunalom u Hagu i oba puta je oslobođen optužbi i proglašen nevinim”, javlja Ahmetaj.

Protesti slični današnjim održani su i prije desetak dana širom Kosova, a organizatori najavljuju da će nastaviti protestirati sve dok se Haradinaj ne vrati na Kosovo.

Izvor: Al Jazeera