Oglasi

Hiljade litara mlijeka u septičkim jamama

U utorak trebao početi odvoz oko 70.000 litara neispravnog mlijeka sa oko 400 hrvatskih farmi iz istočne Slavonije.

U saopćenju iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede kaže se da je počela akcija organiziranog prikupljanja i odvoza mlijeka s povišenim nivoom aflatoksina sa farmi u istočnoj Hrvatskoj, najavljena prije dva dana.

Predviđeno je da se mlijeko uništi u tri bioplinska postrojenja. Za odvezeno mlijeko Ministarstvo će farmerima isplatiti djelomičnu odštetu. Na terenu - mljekari i dalje čekaju.

BiH i Hrvatska ne vode 'mliječni rat'

Ministar vanjske trgodine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović odbacio je u utorak tvrdnju da Bosna i Hercegovina i Hrvatska vode "mliječni rat" te istaknuo da će bh. vlasti nastaviti s pojačanom kontrolom uvoza mlijeka, mliječnih proizvoda i stočne hrane zbog pojave mikotoksina nastalih pljesnivim kukuruzom.
On je u Mostaru izjavio da su bh. vlasti zaustavile uvoz više pošiljki mlijeka iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Njemačke zbog sumnje da sadrže opasni aflatoksin te da se čeka na rezultate superanalize.
"Do njihovih rezultata sporno mlijeko ne ide u distribuciju, ni na police trgovačkih lanaca", rekao je ministar, prenosi Hina.
Istovremeno je odrečno odgovorio na novinarsko pitanje vode li Bosna i Hercegovina i Hrvatska "mliječni rat".
Šarović je istaknuo kako je preliminarnim provjerama utvrđen povećani sadržaj aflatoksina iz četiri evropske zemlje, zbog čega je onemogućena distribucija toga mlijeka u Bosni i Hercegovini i zatražena supervizija u referentnom laboratoriju u EU.

"Više od 1.500 litara svježeg mlijeka u dvorištu Mirka Kadića čeka spremno za odvoz", izvještava reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

No, uzalud je ovaj mljekar iz Gundinaca čekao cisternu da preuzme mlijeko za koje se sumnja da ima prekomjernu količinu aflatoksina.

Uništavanje u bioenerganama

"U subotu smo već prosuli više od 2.000 litara u septičku jamu, u bunarima čeka 1.500 litara, imamo jutarnju mužnju u laktofrizima", priča Kadić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina još u nedjelju je najavio da bi u utorak trebao početi odvoz oko 70.000 litara neispravnog mlijeka sa oko 400 farmi iz istočne Slavonije. Ono bi se potom uništilo u bioenerganama.

No, seljaci, ali ni bioenergane i dalje ništa ne znaju.

"Ja sam zvao, oni ne znaju kako će i tko će to odvoziti, oni apsolutno ništa ne znaju", kaže Kadić.

Iz Ministarstva poljoprivrede u utorak na telefonske pozive niko nije odgovarao. U međuvremenu 40 muznih krava iz dana u dan daje hiljade litara mlijeka od kojeg će Mirko imati samo gubitke.

A ne vjeruje da će ga država obeštetiti.

"Ma, nećemo dobiti ništa, a ako i nešto dobijemo, to će biti jako sitno", smatra Kadić.

Slično misli i mljekar Stipo, koji je u još većoj blokadi. Sve cisterne su pune, s novim mlijekom nema kamo, a od veterinarske inspekcije dobio je zabranu da ga baci.

Traže isplatu poticaja

"Imam 2.500 litara. Imam ja i septičku. Međutim, to je rješenje u kojem piše da ga nesmijem nit baciti, niti prodati, niti ikom dati."

Zbog svega, koordinacija seljačkih udruga održala je hitni sastanak i otvoreno izrazila sumnju u zloupotrebe od strane mljekarske industrije.

Petar Pranjić iz Udruge Slavonska brazda je kazao: "Mi sumnjamo - ne sumnjamo, nego smo sigurni - da je naše mlijeko zdravo, da je hrvatsko mlijeko najzdravije, da te cisterne ne bi otišle na doradu put mljekara. Ovo mora prestati."

Seljaci su sa sastanka u utorak zatražili i hitnu isplatu poticaja, sastanaka s premijerom Zoranom Milanovićem do kraja mjeseca a ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, za 4. mart najavljuju masovnu blokadu kontinentalne Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera