Hiljade na antivladinom protestu u Prištini

Na glavnom trgu Prištine mirno je završen antivladin prosvjed koji su organizirale oporbene stranke Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja.

Oporbeni Pokret Samoopredjeljenje nije se pridružio prosvjedu zbog nesuglasica među oporbenim strankama. Na prosvjedu je bilo nekoliko tisuća ljudi, prenosi agencija Beta.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj oštro je napao Vladu Kosova uz ocjenu da je ona najveća opasnost za zemlju.

“Kosovo ima dvije opasnosti – sjevernog susjeda i Vladu”, kazao je Haradinaj, ističući da Vlada onemogućava ostvarivanje reda i zakona i ustavnosti na Kosovu.

‘Trgovina teritorijem’

Predsjednik Inicijative za Kosovo, Fatmir Limaj, zatražio je da Vlada podnese ostavku budući da je pogazila Ustav.

“Ovo je koalicija koja trguje teritorijem kako bismo dobili vize”, kazao je Limaj upozorivši da će se sada “trgovati” stvaranjem Zajednice srpskih općina njezinom razmjenom za formiranje Oružanih snaga Kosova.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Inicijative Jakup Krasniqi je rekao da su predsjednik Kosova Hashim Thaci i premijer Isa Mustafa “zlo Kosova”, da trebaju podnijeti ostavke te da se održe izvanredni parlamentarni izbori.

Na ulicama Prištine bio je raspoređen velik broj policajaca, a organizatori su ranije najavili da će prosvjed biti miran.

Oporbene stranke zahtijevaju od Vlade da poništi sporazume o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i Zajednici srpskih općina na Kosovu, zbog čega su i blokirali rad Skupštine te tražile ostavku Vlade koja je te sporazume potpisala.

Suzavci u Skupštini 

Krajem veljače održani su prosvjedi protiv izbora Hashima Thacija za predsjednika, a ozlijeđeno je 22 ljudi.

Uslijedilo je nekoliko incidenata u kojim su zastupnici oporbe bacali suzavac u skupštinskoj dvorani.

Ustavni sud je krajem prošle godine donio odluku da formiranje Zajednice nije u potpunom skladu s Ustavom Kosova.

Premijer Isa Mustafa u ožujku je naglasio da Vlada nije prekršila Ustav te da je Ustavni sud dao svoje mišljenje kako treba formirati zajednicu općina sa srpskom većinom.

Tada je pozvao oporbu da se vrati u Skupštinu, uključi u raspravu o svemu što je brine i da se argumentirano izbori za svoje stavove.

Izvor: Al Jazeera i agencije