Hiljade podržale prijavu zbog pucanja nasipa

Povećava se broj mještana poplavljenih područja u Hrvatskoj koji staju iza kolektivne kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog pucanja nasipa u županjskoj Posavini.

Tri mjeseca nakon poplava još nisu poznati rezultati istrage Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Policija je odmah nakon puknuća izuzela svu dokumentaciju vezanu uz gradnju nasipa. Komisija koju je imenovala Vlada potvrdila je samo uzrok, ne i krivca. 

Tri mjeseca nakon poplave sanacija i dalje traje, kao i pokušaji Mladena Đakovića iz Rajevog Sela da dozna zbog čega je on popustio.

Zajedno sa 3.000 mještana Rajevog Sela i Gunje podignuo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Danas su sudu poslali novi, prošireni popis mještana tužitelja.

Dvoje poginulih

“Tužimo ga prije svega za sve ono što nije poduzeto prije same poplave, što nisu nasipi bili pokošeni, nije se poslao dovoljan broj ljudi da obilaze te nasipe i da vide gdje voda curi jer voda ne može odjednom probiti nasip”, kaže Đaković.

Savski je nasip u svibnju puknuo na dva mjesta. Poplavljeno je 600 kvadratnih kilometara, dvije su osobe poginule, evakuirano je gotovo devet tisuća osoba (8.951), a oštećeno više od sedam tisuća kuća (7.402).

“Sto trideset metara dugačka i 12 metara duboka je rupa koju je voda napravila na savskom nasipu. Problem je što je on 2011. godine obnovljen, i to iz državne blagajne, a obnova je porezne obveznike koštala tri milijuna eura”, izvještava reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Stručno povjerenstvo koje je osnovala Vlada zaključilo je kako je uzrok puknuća nasipa kod Rajevog Sela  probijanja vode kroz podnožje. Nasip je, zaključili su, rađen prema pravilima struke.

Ali, objasnio je tada i hrvatski ministar poljoprivrede, upitna je kvaliteta samoga tla i  projektant i izvođač radova – vjerojatno su trebali napraviti dodatne analize prije nego su krenuli u njegovu gradnju.

Istragu je tada pokrenuo i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a rezultata još nema.

Tko je kriv, želi doznati i  Ivica Blažević, čija je kuća najbliža nasipu. Pridružit će se, kaže, kolektivnoj tužbi.

Kreće razminiranje sumnjivog prostora

“Malo je neobično da je tolika rupa tamo, da je mogao puknuti na tom mjestu gdje je bio najviši, ustvari gdje je bio zdrav potpuno”, kaže Blažević.

I njega, kao i druge, čeka obnova obiteljske kuće. Dok se ne vrate u svoju, privremeno sa suprugom i troje djece živi kod punice.

“Kao što vidite, zidovi su još svi mokri, tako da bih sada još podove sredio, ali ovo se sporo suši, pa tek na proljeće bih onda radio”, objašnjava Blažević.

Radovi traju i  u susjednoj Gunji, koja je najteže stradala u poplavama. Uz obnovu traje i uklanjanje korova, prije svega ambrozije.

“Ne može se disati, nema zraka, oči suze”, opisuje Bato Rožić, stanovnik Gunje.

Sava je, strahuju mještani, izmjestila i dio eksplozivnih naprava zaostalih nakon rata. Izvid terena već je počeo, za dva dana stižu pirotehničari i kreću u razminiranje sumnjivog prostora.

Izvor: Al Jazeera