Hiljade sandala u znak protesta za suđenje dječaku

Prikupljeno je više od hiljadu pari sandala u brojnim gradovima (AFP)

Indonežani su odbacili preko 1.200 pari sandala, japanki i papuča u centrima za prikupljanje u cijeloj zemlji u znak podrške tinejdžeru koji je osuđen za krađu.

Indonezijski sud je dječaka proglasio  krivim u srijedu za krađu para dotrajalih sandala, ali mu je dopustio da slobodno ode  u slučaju koji je usmjerio pozornost na neujednačen pravosudni sistem u zemlji.

Stotine ljudi ispred zgrade  zgrade suda vrištalo je od nezadovoljstva kada je sudac pročitao presudu. Barem jedan lokalni list izvještavao je o slučaju tinejdžera nazivajući ga “sandala dječakom”.

Pretučen u policiji

Većina promatrača donijela je korištene sandale i one su se nagomilale ispred sudnice kao izraz frustracije pravnim sistemom.

Neki su se okupljali ispred zgrade tokom rasprave i zahtijevali slobodu za 15-godišnjeg dječaka.

Dječak, koji ne može biti imenovan zbog svoje maloljetničke dobi, mogao bi dobiti pet godina zatvora, što je ista kazna i za osobe osuđene za terorizam, rasturanje droge i silovanje.

“Na temelju činjenica i svjedočenja tokom suđenja, dokazano je da je optuženi prekršio zakon krađom,” kazao je sudac Rommel Tampubolon.

Dječak je optužen da je ukrao sandale u novembru 2010. u blizini pansiona koji koristi policija. Šest mjeseci kasnije on je ispitan i navodno teško pretučen od strane trojice policajaca koji su ga optužili za krađu.

Jedan oficir, narednik Ahmad Rusdi Harahap, tvrdio je da su sandale njegove i dječaka je doveo pred kazneni sud. Dječak nije bio u pritvoru.

Kada su sandale pokazane na suđenju, međutim, Harahap je rekao da nisu iste marke i veličine.

‘Stvarno razočaran’

Sudac je presudio da je dječak kriv za krađu, iako sandale ne pripadaju policajcu.

“Zaista smo razočarani”, kaže Farid Sofyan Lembah iz Ureda Nacionalnog povjerenstva za zaštitu djece. “Tražit ćemo od Pravosudnog povjerenstva da ispita suca.”

Lembah je ranije organizirao prvu zbirku sandala koji su predstavljeni  policiji kao simbol protesta u vezi slučaja. Hiljade lse kasnije pridružilo protestu u Palu, Džakarti i mnogim drugim gradovima.

Dva dječakova  prijatelja svjedočila su na suđenju da su ga pretukla dva službenika komadom drveta. Oni su također kazali da je izudaran, zbog čega je pao niz veliku strminu.

Indonezija je postigla golem napredak prema demokratiji od rušenja dugogodišnjeg diktatora Suharta u 1998, ali pravosudni sistem je i dalje slaba tačka.

Izvor: Agencije