Hiljade sirijske djece rođene u izbjeglištvu

Hiljade sirijske djece rođene su u izbjeglištvu u protekle četiri godine. Mnogima od njih, jedini život za koji znaju je onaj u izbjegličkom kampu.

Ejham El-Hasan rođen je kao izbjeglica izvan domovine. Ima samo tri mjeseca i mala je vjerovatnoća da će imati sretno djetinjstvo.

Devet članova njegove porodice već godinu i po živi u skučenom, trošnom šatoru.

Njegova majka Um Mohammad kaže da jedva uspijeva naći pelene i lijekove koji mu trebaju. Ejham nema ni vlastitu odjeću – staru odjeću koju nosi,  donirali su susjedi koji su im željeli pomoći.

“Želim da ima bolju budućnost, ali već sada pati. Ne odgajamo ga kao što smo odgajali njegovu braću i sestre u Siriji. Oni su imali sve. Ejham nema ništa, ni osnovne uvjete”, žali se Um Mohammad.

Polovina izbjegličke populacije

Djeca čine više od polovine izbjegličke populacije u Jordanu. Više od 90.000 njih ne pohađa školu. Prema podacima UNHCR-a, mnoga koja su svjedočila ratu u Siriji, zauvijek će živjeti s traumama.

“Od kada je prije četiri godine izbio sukob u Siriji, u susjednim zemljama rođeno je više od 50.000 sirijske djece. Većina djece rođene ovdje, u Zaatariju, nije vidjela ništa izvan ovog izbjegličkog kampa”, izvještava Nisreen El-Shamayleh, reporterka Al Jazeere.

Abdul-Munem Al-Numeiri rođen je ovom kampu. Njegov otac kaže da mu dvogodišnji sin nema igračke, niti mjesto za igru.

“Ovo je izgubljena generacija. Pripadaju joj sva djeca u kampu. Ni jedan posto njih neće uspjeti u životu. Odrast će na ulicama i postati fizički radnici”, govori Abu Hassan Al-Numeiri, izbjeglica iz Sirije.

Alergije i bolesti

Iako su službe u kampu poboljšane, i dalje ima mnogo problema. Zbog suhe klime i prašine koja prekriva kamp, većina djece boluje od respiratornih oboljenja tokom sezone alergija. Ljeti mnoga dobijaju dijareju.

U kampu su otvorene i škole, ali pojedini roditelji kažu da njihova djeca nemaju želju da ih pohađaju, jer su zbog rata propustili jednu ili dvije školske godine.

A, s obzirom na to da se političko rješenje u Siriji ne nazire, strahuju da će taj osjećaj bespomoćnosti pratiti pripadnike izgubljene sirijske generacije do kraja života.

Izvor: Al Jazeera