Hiljade spašenih migranata stigle u Italiju

Gotovo 5.800 migranata, spašenih ovog vikenda s brodova na Sredozemlju, u blizini libijskih obala, stigli su u talijansku luku Pozzallo na Siciliji, izvijestili su dužnosnici obalne straže.

Ovo spašavanje je rezultat najveće operacije spašavanja koju su ove godine izvele europske obalne straže.

Reporterka Al Jazeere Stephanie Dekker, javlja da je i pet sati nakon dolaska, većina migranata još čekala na iskrcavanje.

“Rečeno nam je da se provodi rigorozna zdravstvena provjera svakog ponaosob, kako bi bilo sigurno da nitko od njih ne nosi sa sobom zarazne bolesni”, javlja Dekker.

Desetero poginulih

“Vidi se da ljudi postaju uzrujani. Ovo je za njih bilo vrlo stresno putovanje”, javlja reporterka Al Jazeere, dodajući da će vlasti odlučiti o tome gdje će imigranti biti upućeni kada budu svi iskrcani. 

Ovaj je vikend na Sredozemlju spašeno više od 5.800 migranata, a desetero ih je poginulo, objavile su u nedjelju talijanske vlasti.

Ti podaci među najvišima su zadnjih godina, premda ne i rekordni. Više od 6.600 migranata spašeno je 12. i 13. travnja.

Desetero migranata je stradalo, no nijedan brod se nije prevrnuo, objavila je talijanska obalna straža, koja je koordinirala akcijom u kojoj je sudjelovala i mornarica, francuski brod, nekoliko trgovačkih brodova i plovilo jedne privatno financirane organizacije.

Pet brodova

Talijanska obalna straža objavila je da su tijela sedam migranata pronađena na dva broda, a da su tijela tri migranta pronađena nakon što su skočili u more u trenutku kada su ugledali kako im se približava trgovački brod.

Uz to, na Lampedusu je u nedjelju pristao brod s 50 migranata. Libijska obalna straža presrela je pak pet brodova s oko 500 migranta i vratila ih u Misratu.

U brodolomu ribarskog broda koji je prevozio više stotina ilegalnih imigranta nedavno je poginulo više od 800 ljudi, a od početka godine u pokušajima prelaska Mediterana do Europe poginulo je više od 1.750 imigranata.

Izvor: Al Jazeera i agencije