Hiljade vojnika u akciji u Hrvatskoj i Sloveniji

U Hrvatskoj i Sloveniji, na nizu lokacija, traje međunarodna vojna vježba snaga NATO-a i zemalja članica Partnerstva za mir. Nizom treninga, multinacionalne vojne jedinice usklađuju taktike i tehnologiju, a cilj im je, kažu, razmjenom vojnih znanja osigurati mir.

Vojna satnija nailazi na zasjedu… Brzom akcijom, neutraliziraju neprijatelja… No, ima ranjenih… Evakuiraju ih i u pomoć zovu zračnu podršku, američke borbene zrakoplove F-16… Dio je to međunarodne vojne vježbe, u kojoj sudjeluju vojske deset zemalja – članica NATO saveza i Partnerstva za mir, pod vodstvom zapovjedništva američkih snaga u Europi.

“Vježbe na bojnom polju ove su se godine fokusirale na treniranje manjih jedinica vojske, ali i suradnju zapovjedništava međunarodnih snaga i pomoć vojske u situacijama humanitarnih i prirodnih katastrofa”, objašnjava Martin Nelson, zapovjednik vojne vježbe i američkog zapovjedništva u Europi.

Metode i doktrina ratovanja

Ukupno 250 četvornih kilometara vojnog poligona u Slunju, drugog najvećeg u Europi, samo je dio vježbališta.

“Vježba se simultano odvija na području dvije zemlje, Hrvatske i Slovenije, koja je za ovu priliku poslala oklopna vozila ‘Patria'”, izvještava reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Vježba “Immediate Response” održava se šestu godinu zaredom. Među 2.000 vojnika pripadnici su svih vojski iz zemalja bivše Jugoslavije, osim Srbije.

“Tu jesmo došli da pomaknemo svoje granice malo naprijed. Učimo jedni od drugih, učimo njihovu metodu ratovanja, njihovu doktrinu, a i mi pokazujemo svoje”, kaže Željko Marković, zapovjednik voda iz Bosne i Hercegovine.

“Ustvari, dokazuje da sve ovo što se plaća, NATO i sve ove vježbe, da to radi. Jer, mi to radimo ovde, na Slunju, ovaj put u Hrvatskoj, radimo to u Sloveniji, radimo to zajedno u Afganistanu, Iraku i svugdje gdje NATO savez ili ove neke koalicije nas trebaju”, rekao je Franc Klemen, zapovjednik voda iz Slovenije.

Povjerenje i stabilnost regije

Dvotjednom vježbom razmjenjuju se znanja i usklađuju tehničke mogućnosti oružanih snaga, u kojima su s jedne strane SAD i Velika Britanija, s druge – Bosna i Hercegovina i Kosovo. Ima, kažu, i izazova.

“Najveći izazov svakako je integracija raznih vidova i borbenih sredstava, integracija komunikacijske opreme, integracija jezikom. Mi radimo na engleskom jeziku”, kaže Tomislav Pavičić, zapovjednik vježbe “Immediate Response 2016”.

A cilj je, slažu se, jedan – izgraditi povjerenje i osnažiti stabilnost regije.

Izvor: Al Jazeera