Hiljade volontera u ofanzivi na Tikrit

Iračka vojska, pomognuta šiitskim milicijama, i dalje pokušava vratiti kontrolu nad Tikritom, gradom u pokrajini Salahuddin. Bitka za rodni grad Saddama Husseina smatra se ključnom u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, izvještava reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

Iračka vojska sporo napreduje prema Tikritu. Glavni razlog su bombaši samoubice, snajperisti i eksplozivne naprave postavljene pored puta.

Snimci iračkog Ministarstva odbrane prikazuju najveću vojnu operaciju od kada je grupa ISIL zauzela ovo područje u junu prošle godine.

U borbe je uključeno i 20.000 do 30.000 volontera, koji imaju jaku iransku podršku.

Vlada u Bagdadu tvrdi da pripadnici ISIL-a bježe sa fronta i povlače se u planinska područja. Iračko Ministarstvo odbrane tvrdi da će osvajanje autoputa koji vodi od Tikrita do Mosula biti veliki izazov.

“Rat se vodi u nekoliko faza. Trenutno smo u fazi pripreme za prave bitke. Očekujemo prepreke, ali poduzeli smo sve mjere kako bismo izbjegli velike poteškoće”, kaže Khaled Al-Obeidi, irački ministar odbrane.

Nastavljeni zračni udari

Dok šiitske milicije vode bitke za Tikrit, Sjedinjene Američke Države nastavljaju sa zračnim udarima u okolini Mosula.

“Iračka Vlada u ovim napadima nije tražila našu podršku. Smatram da trebamo biti oprezni kako bismo, zajedno s Vladom te zemlje, potisnuli ISIL. Nastavit ćemo provoditi kampanju uz pomoć više frakcija”, izjavio je Ash Carter, američki ministar odbrane.

I druge zemlje se žele priključiti. Turski ministar odbrane u Bagdadu je kazao kako je njegova zemlja spremna pružiti pomoć.

“Borba je teška, a ulozi veliki. Iračke snage moraju zauzeti Tikrit ako žele napredovati prema Mosulu. Šiitske milicije moraju pokazati da mogu djelovati na sunitskim područjima. Čak i ako se bitka završi zauzimanjem Tikrita – nije završila. Milicije i njihovi partneri moraju pokazati da mogu stvoriti uvjete za siguran život, kako bi se stanovnici Tikrita vratili kućama”, izvještava Jane Arraf.

Izvor: Al Jazeera