Hillary Clinton i Donald Trump: Rat riječima

Izborna kampanja ulazi u novu fazu, nakon što su dvije glavne političke partije u SAD-u potvrdile predsjedničke kandidate. Ne prestaje verbalni rat između Hillary Clinton i njenog suparnika na predsjedničkim izborima u novembru, Donalda Trumpa.

Hillary Clinton kreće u posjetu brojnim mjestima širom SAD-a kako bi uvjerila neodlučne glasače da je podrže na predjedničkim izborima. Kaže da su Sjedinjene Američke Države na raskrsnici.

„Ovo su zasigurno najvažniji izbori do sada. Ne zato što sam ja kandidatkinja, već zbog rizika s kojim se Amerika suočava tokom njih”, navodi Hillary Clinton, demokatska predsjednička kandidatkinja.

Clinton je ušla u historiju kada je prihvatila demokratsku predsjedničku nominaciju. Ona je prva žena u SAD-u koja se bori za Bijelu kuću. Ali, s obzirom da je samo 100 dana dijeli do izbora, nema vremena za opuštanje. Na njenom prvom skupu nakon osvajanja kandidature, Clinton je Amerikancima rekla da nudi nadu u budućnosti, za razliku od njenog konkurenta.

„Donald Trump našu zemlju opisuje kao negativnu, podijeljenu i u rasulu. Tvrdi da je Amerika slaba. Kad to čujete, morate aktivno djelovati”, kazala je Clinton.

Trumpova popularnost raste

U petak je Donald Trump uzvratio na skupu u Coloradu.

„Naše kompanije sele u Meksiko i druge zemlje, dok pokvarena Hillary Clinton izmišlja priče”, rekao je Donald Trump, republikanski predsjednički kandidat.

Ipak, nakon republikanske konvencije, ankete pokazuju da Trumpova popularnost raste. Clinton se nada se će ostvariti slične rezultate, uprkos činjenici da veliki broj američkih glasača smatra da joj se ne može vjerovati.

„Kampanja Hillary Clinton počinje danas. U autobusu će obići države ključne za predsjedničke izbore, uključujući Ohio, u nadi da će uvjeriti neodlučne birače, koji će odlučiti ishod ovih izbora“, javlja reportka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Izvor: Al Jazeera