Hillary Clinton očekuje pobjedu na Floridi

WikiLeaks je objavio nove emailove pomoćnika demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton. Njene pristalice kažu to da neće promijeniti njihovu odluku o tome za koga će glasati.

Samo dvije sedmice prije izbora, Hillary Clinton i njen tim fokusirani su na državu koju, kako smatraju, ne smiju izgubiti – Floridu. Rano glasanje u ovoj južnoj državi već je počelo. Tim Hillary Clinton objavio je da je rekordan broj mladih i Latinoamerikanaca već izašao na birališta. Ipak, ona ništa ne uzima zdravo za gotovo. U samo dva dana, na Floridi planira četiri skupa, na kojima će upozoriti glasače da ne glasaju za republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

“Prva stvar koju predsjednik radi je polaganje zakletve da će poštovati, štititi i braniti Ustav. A ja ozbiljno sumnjam da Donald Trump uopće shvata šta to znači”, kazala je Hillary Clinton.

Ipak, ono što Clinton uporno proganja je skandal u vezi s e-mailovima. Novi mailovi WikiLeaksa pokazuju da ni predsjednik Barack Obama nije znao da Hillary Clinton za posao koristi privatni server. Njeni saradnici pišu da je riječ o “haosu koji moraju počistiti”. Međutim, njene pristalice kažu da neće promijeniti mišljenje.

Trump tvrdi da pobjeđuje

“Svako ima tajne. Da je riječ o bilo kojem drugom političaru, a ne o ženi, niko ne bi toliko obraćao pažnju na skandal u vezi s mailovima i ono što je njen suprug [bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton] radio”, navodi jedna pristalica Hillary Clinton.

Većina anketa pokazuje da je Clinton sedmicama u prednosti, ali Trump ističe da one nisu pouzdane.

“Mislim da pobjeđujemo u utrci. Mislim da zaista pobjeđujemo. Osjećam da će ovo biti ogromna, ogromna pobjeda”, rekao je Trump.

I on nastavlja kampanju na Floridi, sa pet skupova u tri dana, uključujući i jedan na vlastitom terenu za golf.

“S obzirom na veliki broj stanovnika Floride, tim Hillary Clinton smatra ovu državu velikom nagradom. Poraz na Floridi nije opcija ni za jednog kandidata“, javlja reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Izvor: Al Jazeera