Hillary Clinton održala oproštajni govor

Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton je u četvrtak održala oproštajni govor pred Odborom za vanjsku politiku.

Ona je kazala da SAD moraju izgraditi “pametnu silu” u svijetu, u kojem se poluge moći ubrzano mijenjaju.

Naglasila je da američke diplomate moraju sarađivati s poduzetnicima i aktivistima, koristiti nove tehnološke alate, kao što su socijalni mediji, i nadograditi i osavremeniti globalne i regionalne institucije koje su dominirale međunarodnim odnosima od Drugog svjetskog rata.

“Potrebna nam je nova arhitektura za novi svijet, koja će više ličiti na arhitekturu Franka Gehryja, nego na tradicionalnu grčku arhitekturu”, kazala je Clinton.

Dinamična mješavina

“Neka od njegovih djela na prvi pogled djeluju kao da su posljedica slučaja, ali su, ustvari, izrazito planirana i sofisticirana. Tamo gdje su nekada nekoliko snažnih stubova mogli nositi težinu svijeta, danas trebamo dinamičnu mješavinu materijala i struktura.”

Clinton je rekla i da je Washington “na jedinstven način dobro pozicioniran” da pomogne u stvaranju nove građevine.

“Te stvari koje nas čine nacijom, naša otvorenost i inovativnost, naše različitosti, naša posvećenost ljudskim pravima i demokratiji, na divan način je usklađeno sa zahtjevima ovog doba i ovog nezavisnog svijeta”, kazala je Clinton.

Hillary Clinton će biti američka državna sekretarka još samo u petak.

Nju će na toj poziciji zamijeniti bivši senator iz Massachusettsa John Kerry, čiju nominaciju je Senat potvrdio u utorak.

Izvor: Agencije