Hillary Clinton oštro protiv bojkota Izraela

Hillari Clinton pokušava uvjeriti jevrejske donatore u privatnim razgovorima da će ona biti bolji prijatelj Izraela od Baracka Obama (Reuters)

Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton izrazila je u pismu američkim jevrejskim organizacijama oštro protivljenje pokretu koji promovira bojkot Izraela zbog politike te zemlje na okupiranim palestinskim teritorijama.

“Kao što znate, Pokret za bojkot, deinvestiranje i sankcije BDS teži da kazni Izrael i diktira kako bi Izraelci i Palestinci trebali riješiti ključna pitanja svog sukoba. To nije put ka miru”, napisala je Clinton, prenosi Associated Press.

Ona smatra da bi protivljenje BDS-a trebalo biti prioritet i da postoji potreba da se “uzvrati na dalja nastojanja izolacije i delegitimizacije Izraela”.

‘Vitalna demokratija u regiji’

Pokret BDS je ojačao na koledžima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, a izraelska Vlada i mnogi jevrejski lideri smatraju da je antisemitski i da se njime pokušava diskreditiranje Izraela.

BDS ističe da je zasnovan na kampanji protiv aparthejda u Južnoafričkoj Republici i da je usmjeren na izraelsku politiku, a ne Jevreje, nakon dvije decenije neuspjelih mirovnih pregovora i širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Clinton je navela da je zabrinuta zbog pokušaja upoređivanja Izraela s južnoafričkim aparthejdom, prenosi Tanjug.

“Izrael je vitalna demokratija u regiji, u kojoj dominira autokratija i suočava se s egzistencijalnim prijetnjama svom opstanku”, napisala je ona u pismu upućenom predsjednicima učesnicima Konferencije predsjednika glavnih američko jevrejskih organizacija i Haimu Sabanu, medijskom mogulu rodom iz Izraela, koji je njen glavni donator.

Pismo je poslano u vrijeme kada SAD sa saveznicima pregovara o nuklearnom sporazumu s Iranom, na koji američki jevrejski lideri gledaju sa zabrinutošću, i kada administracija predsjednika Baracka Obame teži da popravi odnose s Izraelom.

Izraelski mediji prenose da je Hillary Clinton alarmirana pokretom bojkota protiv Izraela.

Nema nametanja izvana

Također podsjećaju da je ona, kao državni sekretar SAD-a, posredovala 2010. godine mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca bez uspjeha.

Clinton je u pismu ponovila podršku rješenju tog pitanja, istakavši da se “to može postići samo kroz direktne pregovore Izraela i Palestinaca i da se ne može nametnuti izvana ili unilateralnim akcijama”.

List Politico objavio je nedavno da Clinton pokušava uvjeriti jevrejske donatore u privatnim razgovorima da će ona biti bolji prijatelj Izraela od sadašnjeg predsjednika SAD-a Obame.

“Diplomatija je sva u ličnim odnosima i ja imam svoje odnose”, rekla je navodno Clinton, aludirajući na odnose sa dva Obamina velika kritičara u Izraelu, premijerom Benjaminom Netanyahuom i bivšim izraelskim ambasadorom u Washingtonu Michaelom Orenom.

Izvor: Agencije