Hillary Clinton otpuštena iz bolnice

Clinton je nastavila obavljati dio svojih dužnosti i u bolnici (Reuters)

Američka državna sekretarka Hillary Clinton, koja je na Staru godinu hospitalizirana u Prezbiterijanskoj bolnici u New Yorku zbog ugruška otkrivenog u krvnoj žili između mozga i lubanje, napustila je bolnicu u srijedu, objavili su američki mediji.

Clinton je bolnicu napustila u pratnji supruga Billa, bivšeg američkog predsjednika i kćerke Chelsea.

State Department, zamoljen za komentar, nije htio objaviti radi li se o trajnom izlasku iz bolnice.

Ranije u srijedu, glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland kazala je da Clinton redovno razgovara telefonom sa svojim saradnicima i prima faksove u bolnici.

Rijetka ozljeda

Clinton se trebala vratiti na posao prošle sedmice poslije bolovanja zbog potresa mozga kojeg je zadobila polovinom decembra nakon pada u svom domu, ali je na kontrolnom pregledu utvrđeno da ima krvni ugrušak u prostoru između mozga i kosti lubanje iza desnog uha, te je hospitalizirana.

Krvni ugrušak zbog kojeg je hospitalizirana relativno je rijetka komplikacija ozljeda glave, ocijenili su američki stručnjaci, a njen tim ljekara najavio je potpuni oporavak.

Clinton bi trebala odstupiti s dužnosti ubrzo nakon inauguracije predsjednika Baracka Obame 21. januara.

Obama je u decembru objavio imenovanje senatora Johna Kerryja za novog američkog državnog sekretara, što još treba potvrditi Senat.

Izvor: Agencije