Oglasi

Hindusi slave početak proljeća

Muzikom, plesom i posipanjem jarkim bojama Hindusi obilježavaju kraj zime i početak proljeća.

Milioni Hindusa proslavljaju jedan od najživopisnijih vjerskih festivala - Holi. Muzikom, plesom i posipanjem jarkim bojama obilježavaju kraj zime i početak proljeća.

Proslava dolaska proljeća... Holi, festival boja, u punom je jeku u vrtovima, na ulicama, trgovima... Desetine miliona Hindusa i njihovih prijatelja iz cijelog svijeta zajedno ga proslavljaju.

Milioni vjernika tokom cijele godine posjećuju hinduističke hramove. Za vrijeme proslave Holija, dolazi ih još više. Mnogi se penju stotinama stepenica kako bi se pomolili u hramu poput onog u gradu Barsani. 

Mole se svojim bogovima, plešu, smiju se i bacaju obojeni prah jedni na druge, radujući se godini koja je pred njima. Ranije su se tokom festivala uglavnom koristile boje na bazi hemikalija. Ali to se mijenja.

Rahul Shiva, proizvođač organskih boja, kaže: "Želimo da se ljudi upoznaju sa prirodnim i organskim bojama kako bi ih počeli koristiti. Dolazi nam veliki broj kupaca. Svake godine ih je sve više, a prodaja raste. Dakle, to je dobro i za nas i za okoliš."

Boje koje ne ugrožavaju okoliš prave se od raznih vrsta povrća i začina kao što su špinat i kurkuma, pa čak i od cvijeća poput nevena. Bez obzira na godine, svi Hindusi se raduju festivalu.

Oprez zbog boja

Ali ljekari pozivaju na oprez. Neke od boja na bazi hemikalija mogu biti štetne. Žele da potrošači budu svjesni šta su kupili tokom proslave Holija.

Deepali Bhardwaj, dermatologinja, kaže: "Srećemo se s oboljenjima poput gljivičnih ili virusnih infekcija, koje su česte kod djece. Ako boja dođe do očiju, može izazvati sljepilo ili neko lakše, akutno oboljenje. Zato je u vrijeme Holija sigurnost veoma bitna."

Okupljanje na proslavama veoma je bitno za hinduističke porodice. Zato je, uz festival Diwali, ovo jedan od najznačajnijih datuma u vjerskom kalendaru.

Izvor: Al Jazeera

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.