Hirscheru i treći slalom na Sljemenu

Hirscher je pobijedio ispred Neureuthera i Solevaaga (Reuters)

Austrijski skijaš Marcel Hirscher pobijedio je i treći put na slalomskoj utrci na Sljemenu.

Do pobjede je, pred više od 15.000 gledatelja, stigao ispred Nijemca Felixa Neureuthera i Norvežanina Sebastian-Fossa Solevaaga. Norveškom skijašu to je najbolji rezultat u karijeri.

Bila je to Hirscherova peta pobjeda ove sezone, a ukupno 28. u karijeri.

Hrvatski predstavnik Filip Zubčić završio je utrku na 15. mjestu, a Ivica Kostelić bio je na kraju 18.

“Moram biti zadovoljan. Meni je svaki bod dragocjen. Nadam se da ovo nije moj posljednji nastup na Sljemenu. Moja obitelj sve je postigla borbom i mi ne odustajemo”, rekao je Kostelić nakon utrke.

Zubčić je izrazio svoje zadovoljstvo jer je “uzeo svoje prve slalomske bodove pred najboljom publikom na svijetu”.

Ivica Kostelić je u utorak ostvario svoj najlošiji sljemenski rezultat kad je stigao do cilja Crvenog spusta, ali 18. mjesto ga nije učinilo nesretnim te je istaknuo želju za povratkom na “njegovo brdo”.

Kostelić je nekada žalio zbog stotinki koje su mu odnosile krunu sljemenskog kralja. Triput drugi, jednom treći, uvijek među prvom desetoricom kad je stigao do cilja.

U utorak je ostvario 18. vrijeme. I mahnuo publici što su mnogi protumačili oproštajnim pozdravom s, kako je Ivica voli nazvati, “najboljom publikom na svijetu”. No, najbolji hrvatski skijaš je odmah prekinuo sve špekulacije o “oproštajnom sljemenskom nastupu”.

“Već samo zbog publike bih rado nastupio na Sljemenu, jer to je doživljaj ‘par excellence’. Puno ljudi mi je prišlo danas, i ovo navijanje… I stijenu bi to dirnulo, a kamoli ne čovjeka”, rekao je Ivica Kostelić nakon utrke.

Ni rezultat, koliko god se činio nedostojnim standarda koje je postavio, nije za njega bio razočaravajući.

“Ovo mi je najbolji rezultat ove sezone i ja se moram veseliti malim koracima. Za mene je važno da si osiguram nekako ostanak u prvih 30. To mi je cilj.”

Kostelića ni najmanje nije izenadila treća uzastopna pobjeda Austrijanca Marcela Hirschera, ni način na koji je ostvario.

“Hirscher je bio superioran. Materijal mu je odlično reagirao, njemu se ni najmanje nije sklizalo. Znao sam da je prvi favorit utrke, jer mislim da ima tako namještenu opremu, baš za led. To se najbolje vidjelo u Madonni, kad je bilo malo mekše, kako je izgubio jer se ukopavao previše. Tu mu je taj materijal dobro radio. Jednu stepenicu je ispred ostalih.”

I Ivica će, zajedno s Filipom Zubčićem, u četvrtak put Adelbodena, ali će preskočiti veleslalomsku utrku.

“Ne vjerujem da se isplati voziti i razbijati koljeno na veleslalomu. Koljeno je meni kao resurs. Ograničen je i treba ga čuvati”, zaključio je on.

Amerikanac David Chodounsky, koji je sve iznenadio odličnim nastupom u prvoj vožnji i trećim mjestom, nije završio drugu utrku.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa Hirscher je preuzeo vodstvo sa 676 bodova, dok je specijalist za brze discipline Norvežanin Kjetil Jansrud, koji nije nastupio u Zagrebu, pao na drugu poziciju sa 624 boda.

Izvor: Al Jazeera i agencije