Hirurg traži pomoć Gatesa za transplantacije glave

Transplantacija glave bi mogla koštati 15 miliona dolara (EPA)

Italijanski neurohirurg koji se sprema izvesti prvo presađivanje ljudske glave na tijelo donora priznao je da mu treba pomoć, uputivši apel bogatim američkim donatorima poput Billa Gatesa kako bi mogao izvesti svoj plan koji brojni pripadnici medicinske zajednice smatraju ludošću.

Doktor Sergio Canavero, direktor Napredne grupe za neuromodulaciju iz Torina, procijenio je kad je najavio taj projekt krajem 2013. da bi takva operacija mogla biti moguća za dvije godine, to jest 2016, prenosi Hina.

Canavero je u petak imao dvoiposatnu prezentaciju na tu temu na konferenciji Američke akademije neuroloških i ortopedskih hirurga kao gost na otvaranju.

Među 150 sudionika konferencije u hotelu u Annapolisu (Maryland), bio je i prvi dobrovoljac za takvo presađivanje, 30-godišnji Rus Valerij Spiridonov, s bolešću Werdnig-Hoffman, koja se očituje u postupnoj neizlječivoj atrofiji mišića.

Bio je to njihov direktni prvi susret, iako su imali redovne razgovore putem videopoziva.

Canavero je na konferenciji kazao da je svjestan da postoji određeni nivo rizika kada je u pitanju ovaj zahvat, ali da je zvanično objavio svoje planove tek kad je bio uvjeren da može obaviti transplantaciju glave.

Canavero i Spiridonov smatraju da je kontroverzna procedura najbolja šansa za ruskog pacijenta, prenosi Reuters.

“Ako sve prođe dobro, mislim da ću se riješiti ograničenja s kojim se nosim danas i da ću biti mnogo nezavisniji i ovo će mnogo poboljšati moj život”, kazao je Spiridonov.

“Pravimo veliki korak u nauci i nadam se da će sve biti uredu”.

Canavero je istakao da samo rijetki sa bolešću Werdnig-Hoffman dožive odraslu dob.

“On je hrabar čovjek i on je u užasnom stanju. Morate da razumijete za njega zapadnjačka medicina nema ništa da ponudi. Zapadnjačka medicina je zakazala”.

Podrška kolega

Canavero će trebati podršku svojih kolega kako bi mogao nastaviti sa operacijom koja bi mogla koštati 15 miliona dolara.

Kardiotorokalni hirurg doktor Raymond Dieter, bivši predsjednik Međunarodnog koledža za hirurge, kazao je da je jedna od najvećih briga tokom procedure da se mozak održi živim tokom operacije.

“Kada mislite da radite transplantaciju srca ili transplantaciju bubrega, jetre… morate da ohladite te organe kako biste dobili duži period hirurškog vremena prije nego što povežete sve te sudove i počnete sa reperfuzijom”.

“Nekoliko profesora je kritiziralo rad doktora Canavera, ali znate, bilo je i kritika za prvu transplantaciju srca također, a ona je danas uobičajena”.

Operacija, za koju je potreban tim od više od 100 medicinskih radnika i koja bi mogla trajati 36 sati da se obavi, mogla bi se izvršiti u SAD-u ili u Kini.

Canavaro planira da operaciju obavi u decembru 2017.

“Pripremio sam se ne samo naučno, već i psihički, što je jednako važno s ciljem da se pozabavim sa svim ovim napadima sa svih strana. Kako bi ste opravdali ono što želite da uradite, zašto želite da uradite, morate se pripremiti”, rekao je Canavero.

“Ovo je granica, konačna granica. Nije svemir. Ovo je zato što ima implikacije koje idu mnogo dalje od religije, kulture, budućnosti, svega”.

Izvor: Agencije