Hirurg urezivao inicijale na jetre pacijenata

Bramhall je 2014. podnio ostavku u bolnici 'Kraljica Elizabeta' u Birminghamu (EPA)

Britanski hirurg utisnuo je svoje inicijale na jetre pacijenta tokom presađivanja, a na današnjem izricanju kazne na sudu u Birminghamu naloženo mu je da plati kaznu u iznosu 10.000 funti (11.250 eura) i odradi društveno koristan rad.

Simon Bramhall koristio je argonski koagulator da ispiše svoje inicijale na jetrama pacijenata pod anestezijom, bez njihovog pristanka, dok je operisao u bolnici “Kraljica Elizabeta” u Birminghamu 2013. godine.

Na današnjem izricanju kazne sudija je rekao da je Bramhalll pokazao “toliki nivo profesionalne arogancije da je to prešlo u kriminalni čin”.

Koagulator se koristi za zaustavljanje krvarenja tokom operacija.

On je 2014. podnio ostavku u bolnici “Kraljica Elizabeta” u Birminghamu nakon što je drugi ljekar otkrio šta radi, a bolnica je saopćila da Bramhallovi postupci nisu imali nikakvih utjecaja na uspješan ishod operacija, prenosi AP.

Priznao krivicu

Bramhall se branio sa slobode, uz kauciju, a priznao je krivicu na suđenju održanom prošlog mjeseca.

“To je neuobičajen i složen predmet”, istakao je na ročištu tužilac Tony Badenoch i ocijenio da je predmet “bez presedana u pravosuđu i kaznenom pravu”.

“Okrivljenik je priznao da je djelo koje je počinio ne samo neetično već i kažnjivo”, rekao je tužilac.

Optužnica ga tereti za zloupotrebu ovlasti, ističe Badenoch, jer “činjenica da je dr. Bramhall upisao svoje inicijale na jetru jednog pacijenta nije izolovan slučaj s obzirom na to da ga je izveo dvaput, a za to su potrebni i znanje i koncentracija. To je učinio u prisutnosti svojih kolega”, rekao je tužilac.

Izvor: Agencije