‘Historijska’ saradnja članica EU-au na području odbrane

Sporazum omogućava bolju sigurnosnu saradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na nivou Evropske unije (EPA)

Dvadeset i pet članica Evropske unije donijelo je u ponedjeljak formalnu odluku o uspostavi nove mreže za saradnju na području odbrane i sigurnosti, postavivši temelje za evropsku odbrambenu uniju.

Odluka evropskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala “historijskom”, omogućuje bolju sigurnosnu saradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na nivou EU-a, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o Sjedinjenim Američkim Državama na tom području.

Sudjelovanje u takozvanoj Stalnoj strukturiranoj saradnji dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Velika Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati, prenosi Hina.

Konkretni projekti

Saradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske jedinice, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošlog mjeseca potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave odbrambenu saradnju.

U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal.

Izvor: Agencije