Historijski sastanak pape i imama Al-Azhara

Ahmed al-Tayeb i papa Franjo pozdravili su veliku važnost novog susreta u okviru dijaloga između katoličanstva i islama (EPA)

Papa Franjo i Ahmed al-Tayeb, veliki imam Univerziteta Al-Azhara i autoritet sunitskog islama, razgovarali su u Vatikanu, objavila je Sveta Stolica nazivajući “vrlo srdačnim” taj historijski sastanak održan nakon deset godina napetih odnosa između dvije vjerske ustanove.

Bio je to prvi takav sastanak održan u Vatikanu.

Godine 2000. u Kairu je tadašnjeg velikog imama Al-Azhara, šeika Mohammeda Sayeda Tantawija, posjetio pokojni papa Ivan Pavao II, prenosi Hina.

Privatni sastanak pape Franje i predstavnika najuglednije ustanove sunitskog islama trajao je tridesetak minuta, objavio je Vatikan.

Pozdravili su veliku važnost tog novog susreta u okviru dijaloga između katoličanstva i islama.

Mir u svijetu, odbacivanje nasilja i terorizma, stanje kršćana u kontekstu sukoba i napetosti na Bliskom istoku i njihova zaštita bile su teme razgovora dvojice vjerskih poglavara.

Etapa u pomirenju

Sastanak Ahmeda al-Tayeba i pape Franje obilježava novu etapu u pomirenju nakon deset godina napetih odnosa između dvije ustanove izazvanih predavanjem Franjinog prethodnika na univerzitetu u Njemačkoj.

Papa Benedikt XVI razljutio je 2006. muslimane predavanjem u Regensburgu kada je citirao bizantskog cara koji je islam povezao s nasiljem.

Veze su pomalo zatoplile nakon dolaska pape Franje koji je u središte svog pontifikata stavio međuvjerski dijalog, a 2013. je posebno pozdravio muslimane po isteku njima svetog mjeseca ramazana.

Izvor: Agencije