Historijski sporazum Kolumbije i FARC-a

U razgovorima posreduju kubanski i norveški diplomate (Reuters)

Kolumbijska vlada postigla je danas historijski sporazum s ljevičarskim gerilcima FARC (Revolucionarne oružna snage Kolumbije) o deeskalaciji višegodišnjeg oružanog sukoba, saopćile su diplomate u Havani.

Taj potez predstavlja značajan korak u mirovnim pregovorima između dvije strane, koji su počeli u novembru 2012. godine, ali su otežani posljednjih mjeseci zbog porasta nasilja, navodi Tanjug.

“Nacionalna vlada će 20. jula pokrenuti proces deeskalacije vojne akcije, kao odgovor na obustavljanje ofanzivnih akcija FARC-a”, navodi se u zajedničkom saopćenju kubanskih i norveških diplomata, koji posreduju u razgovorima, prenosi AFP.     

Jednostrani prekid vatre

FARC je 8. jula potvrdio da će poštovati jednomjesečni jednostrani prekid vatre. Kuba i Norveška djeluju kao tzv. “garant” zemlje u mirovnim pregovorima, dok su Čile i Venecuela “prateće”. Sve četiri su pozvale na hitnu deeskalaciju nasilja.

Kolumbijski građanski sukobi traju od 1964. godine, a u njima učestvuju ljevičarska gerila, desničarske paravojne snage i narkobande. Ubijeno je više od 220.000 ljudi, a izbjeglo više od šest miliona.

FARC-ov jednostrani prekid vatre od decembra je nadgledan, što je dovelo do relativnog mira.

Nastavak sukoba

Sukobi su nastavljeni sredinom aprila, nakon što su pobunjenici postavili zasjedu u kojoj je poginulo 11 vojnika. Svaka strana okrivljuje drugu za nastavak sukoba. FARC je završio svoje primirje u maju.

Borci tvrde da su vladine snage pojačale napade na pobunjeničke kampove, tokom primirja.

Od kada je primirje završeno, oko 30 pobunjenika je ubijeno u vojnim operacijama, a nedavna istraživanja pokazuju da je javnost sve više nepovjerljiva prema mirovnom procesu.

Izvor: Agencije