Hit u Londonu: Obilazak finansijskog centra

Kulturne znamenitosti Londona privlače milione posjetilaca. Agencije stalno pokušavaju obogatiti ponudu i turistima ponuditi nešto novo, do sada neviđeno.

Recesiju je većina gostiju iskusila u svojim zemljama, ali samo u Londonu oni će platiti kako bi je vidjeli u novom ruhu.

Zaboravite vidikovce, posjete crkvama ili umjetničkim galerijama. Posljednja londonska atrakcija za ove turiste je dvodnevni obilazak britanskog finansijskog centra.

Njihov vodič je David Buick, koji već 50 godina radi u finansijskom sektoru. Svojim klijentima pojašnjava uzroke ekonomske krize.

Turistička agencija posjetiocima nudi mogućnost razgovora s ekspertima, koji će im pomoći da shvate kako su britanske banke zapale u probleme.

Stvarni uvid

Finansijska kriza već godinama interesira preduzetnika Petera Glanvillea.

“Ne susrećete svakodnevno ljude iz finansijskog centra. Tako da je ovo informativnije od onog što možemo pročitati u novinama”, kaže on.

Dvodnevni obilazak žarišta finansijske krize košta 500 eura po osobi. Glumac Duncan Bell ne misli da je uludo potrošio novac.

“Samo sam želio priliku upoznati ljude koji rade u bankarskom sektoru ili one koji na sličan način zarađuju za život, te da čujem kako će opravdati sve što nam se događa”, rekao je on.

Možda se ovi prizori ne mogu mjeriti sa znamenitostima uobičajenih turističkih ruta, ali zasigurno pružaju stvarni uvid u ono što je već postalo ključni događaj u modernoj historiji.

Izvor: Al Jazeera