Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog Jemena

Operacija 'Zlatna pobjeda' počela je nakon završetka roka koji su Emirati postavili pobunjenicima iz pokreta Husi (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u četvrtak hitnu sjednicu povodom ofanzive koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na pobunjenički pokret Husi u Jemenu, javlja agencija AP.

Aktuelni predsjedavajući Vijeća sigurnosti, ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja, rekao je novinarima kako je sjednica sazvana na zahtjev Velike Britanije.

Vijeće sigurnosti je snažno podržavalo napore novog izaslanika UN za Jemen Martina Griffithsa da se nastavi s političkim pregovorima i izbjegne vojna eskalacija građanskog rata u Jemenu, u kojem je od 2015. godine život izgubilo više od 10.000, a raseljeno više od dva miliona ljudi.

Griffiths je upozorio kako bi dalja vojna eskalacija imala ozbiljne posljedice po humanitarnu situaciju u Jemenu, prenosi AP.

Operacija ‘Zlatna pobjeda’

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su u srijedu napali jemenski glavni lučki grad Hudaida, u najvećoj bitki u trogodišnjem ratu između saveza arapskih država, predvođenih Saudijskom Arabijom, i pokreta Husi, povezanog s Iranom.

Koalicijski borbeni avioni i brodovi bombardirali su uporišta Husa, kao podršku kopnenim operacijama jemenskih snaga koncentriranih južno od crvenomorske luke, objavila je u saopćenju međunarodno priznata jemenska Vlada u izgnanstvu, prenosi Hina.

Operacija “Zlatna pobjeda” počela je nakon završetka roka koji je UAE postavio pobunjenicima iz pokreta Husi, koji drže glavni grad Sanu, da napuste luku pod njihovom kontrolom.

Hudaida je životno važna za većinsko jemensko stanovništvo koje živi na teritoriju pod kontrolom Husa.

Izvor: Al Jazeera i agencije