Hitlerov telefon prodat za 243.000 dolara

Telefon je originalno bio crne boje (AP)

Telefon Adolfa Hitlera, koji je koristio kako bi izdao mnoge od svojih komandi, prodat je na aukciji za 243.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća Alexander Historical Auctions.

Početna cijena telefona bila je 100.000 dolara, a aukcijska kuća nije saopštila ime kupca, javlja AFP.

Telefon, marke Siemens, čija je originalna boja bila crna, a koji je prefarban u tamno crvenu boju, ima ugravirano Hitlerovo ime, kukasti krst i orla – simbol Trećeg Rajha. Pronađen je u Hitlerovom bunkeru u Berlinu 1945. godine.

Aukcijska kuća je u katalogu telefon nazvala “vjerovatno najrazornijim oružjem svih vremena, koje je poslalo milione ljudi u smrt”, kao i da ga je Hitler koristio za izdavanje većine naredbi posljednje dvije godine Drugog svjetskog rata.

‘Telefon za uništavanje’

“Nemoguće je pronaći upečatljiviju relikviju od osnovnog sredstva koje je koristio najzlobniji čovjek u historiji”, navodi se u saopštenju.

Telefon su ruski vojnici predali britanskom oficiru, Sir Ralphu Rayneru kao suvenir, ubrzo nakon njemačke predaje, a Raynerov sin, koji ga je naslijedio, pustio ga je u prodaju.

Jedan od zaposlenih u aukcijskoj kući, rekao je AFP-u da se cijena telefona temeljila na njegovoj “rijetkosti i jedinstvenosti”.

“To je bio Hitlerov mobilni telefon za uništavanje”, rekao je on.

Izvor: Agencije