Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog Halepa

SAD, Velika Britanija i Francuska sazvale su hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kojoj bi se trebalo raspravljati o eskalaciji nasilja u Siriji. Već četvrtu noć zaredom Halep je izložen teškom bombardiranju, u kojem je poginulo više od 200 ljudi.

Prestravljeno ranjeno dijete jedno je od tisuća djece žrtava rata. Bolnice su prepune otkako je sirijska Vlada, uz navodnu podršku ruskih zračnih udara, u četvrtak pokrenula novu ofenzivu na istočni dio Halepa. Oni koji su dovoljno hrabri napuštaju skloništa kako bi pokušali spasiti ponešto iz uništenih domova.

“Jutros je Assadova vojska ispalila raketu, od čije su eksplozije poginuli majka i sedmero djece. Assad je uništio državu. Nema civilne zaštite ni prve pomoći, uništio je državu, ubio mnogo ljudi. Pod ruševinama ima još mnogo mrtvih koje pokušavamo izvući”, kaže Yousef, stanovnik Halepa.

Nekoliko kilometara sjeverno od grada sirijska vojska napada položaje oporbe. Cilj im je velika pobunjenička baza u bivšem palestinskom izbjegličkom kampu Handarat. Slobodna sirijska vojska bila se prisiljena nakratko se povući s položaja. Naši sugovornici kažu da su ozlijeđeni u napadima Vladinih snaga.

‘Ovo je masovno ubistvo’

Volonteri, koji se nazivaju “Bijele kacige”, kažu kako nisu uspjeli doći do velikog broja uništenih zgrada, jer su i oni bili pod napadom sirijskih i ruskih zrakoplova. U bolnicama ima sve manje lijekova i opreme.

“Pozivamo sve časne ljude diljem svijeta – molimo vas, pomozite nam. Spasite nas, umiremo ovdje”, apelira jedan muškarac.

Lokalno stanovništvo kaže kako Vladine snage sada koriste neke mnogo jače bombe.

“Situacija je katastrofalna. Posvuda su smrt i uništenje. Čini se da su Rusi i režim dobili zeleno svjetlo da nas sve pobiju. Kao da nije dovoljno što nas izgladnjuju. Ovo je masovno ubojstvo”, kaže jedan muškarac.

Evo što se događa kad propadnu diplomatski napori i prekine se primirje.

Izvor: Al Jazeera i agencije