Hitne mjere Centralne banke Turske da spriječi dalji pad lire

Ublažavanje ograničenja na rezerve će osloboditi čak 10 milijardi lira, šest milijardi dolara i tri milijarde dolara u zlatu (EPA)

Centralna banka Turske najavila je niz mjera za pružanje podrške posrnuloj domaćoj valuti i za osiguravanje likvidnosti bankama.

Uz obećanje da će “preduzeti sve potrebne mjere”, centralna banka u Ankari snizila je nivo rezerviranja koje komercijalni kreditori moraju da drže kod regulatora i olabavila je propise koji reguliraju način na koji upravljaju svojom likvidnošću u lirama i stranim valutama, navodi njujorška agencija Bloomberg.

Ublažavanje ograničenja na rezerve će osloboditi čak 10 milijardi lira, šest milijardi dolara i tri milijarde dolara u zlatu, saopćila je centralna banka, prenosi Tanjug.

“Centralna banka će pomno pratiti situaciju na tržištu i formiranje cijena, i preduzeti sve potrebne mjere kako bi očuvala finansijsku stabilnost”, dodaje se u saopćenju.

Pad vrijednosti

Poslije takvih vijesti, lira je nakratko smanjila gubitke, ali je ipak zabilježila pad od gotovo šest posto na 6,8130 lira za dolar na Istanbulskoj berzi.

Turska valuta izgubila je četvrtinu vrijednosti prema dolaru od uvođenja američkih sankcija dvojici turskih ministara zbog navodne umiješanosti u hapšenje jednog američkog svećenika u Turskoj.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da pokreće istragu u vezi sa 346 naloga na društvenim mrežama čiji sadržaj je, kako se vjeruje, doprinio padu turske lire, prenosi Beta.

Više turskih institucija danas je izdalo upozorenje odgovornima za krizu.

Ured javnog tužitelja u Istanbulu saopćio je da se provodi istraga protiv onih koji su ugrozili ekonomsku stabilnost Turske.

Izvor: Agencije