Hitno istražiti napad na kamp u Idlibu

Nakon napada na izbjeglički kamp u sirijskoj provinciji Idlib, u kojem je prije dva dana ubijeno 28 ljudi, preživjeli kažu da nemaju kud.

Napad se desio u blizini grada Sarmade koji kontrolišu opozicione grupe, ali i Front al-Nusra.

Požari još nisu ugašeni u kampu Al-Kemuna na sjeveru pokrajine Idlib. No, uništeni šatori nisu najveći gubitak za stotine sirijskih izbjeglica u ovom izbjegličkom naselju u blizini turske granice.

Umm Muhammad, izbjegla je iz grada Anadan sjeverno od Halepa. U napadu je izgubila sina, kćer i više unuka.

“Izašla sam i vidjela da mi sin krvari. Nisam mogla pronaći kćer i njenu djecu. Kasnije sam ih pronašla mrtve. Ostala mi je samo ova unuka. 11 joj je godina”, rekla je izbjeglica Umm Muhammad.

Aktivisti kažu kako još ne mogu sa sigurnošću reći koje izveo napad na kamp, Asadova ili ruska ratna avijacija. Ujedinjeni narodi insistiraju na hitnoj istrazi.

“Moramo sa sigunošću ustanoviti ko je počino ovo neljdusko djelo. Svijet ovo neće zaboraviti. Skupljat ćemo dokaze. Oni koji su počinili ove potencijalne ratne ili zločine protiv čovječnosti trebaju odgovarati. Zbog toga su istraga i prikupljnje dokaza veoma bitni”, rekao je Stephen O'Brien UN.

Veći dio kampa uništen

Veći dio šatora je u potpunosti uništen. Mnoge izbjeglice su se nakon napada odlučile vratiti svojim domovima. Abu Al-Mustafa vratit će se na sjever Haelpa. Strahuje da ga i tamo očekuju zračni udari, ali kaže da bi volio umrijeti u svom domu.

“A gdje da idemo, kažite mi sigurno mjesto i odmah ću ići. Smrt je svugdje ista, ovdje ili kod kuće. Sami sve vidite. Bombarduju nas i ovdje i kod kuće. Gdje da idemo? Ne znamo”, navodi izbjeglica Abu al-Mustafa.

Još jednom su bombardovani civili. Sirijski aktivsti su osudili  napad, a međunarodna zajednica izrazila zabrinutost, no konkretne reakcije ponovno su izostale.

Iz vatre u vatru, od granatiranja koje ih je protjeralo iz njihovih gradova i sela do neimaštine i smrti u šatorskom naselju. Kažu da od rana zadobijenih u bombarodvanju više boli to što nemaju kud, ne mogu ostati u šatorima koji nisu pošteđeni zračnih udara, a turska granica im nije otvorena.

Izvor: Al Jazeera