Hladnoća i mrak ne zaustavljaju izbjeglice

Kroz Srbiju dnevno prođe i do 3.000 izbjeglica, podaci su tamošnjeg Ureda za izbjeglice. U Srbiju ulaze na jugu zemlje, kod mjesta Preševo, a izlaze na sjeveru, na granici s Hrvatskom, kod mjesta Berkasovo. Prelazi se najčešće noću, uz organiziran transport i prihvat dvije strane. 

Izbjeglicama odavno više nije bitno da li je dan ili noć. Stotine izbjeglica u mraku, na temperaturi od devet stepeni, korača ka Hrvatskoj.

“Hladno mi je, ali se ne osjećam umorno”, rekao je Matulam, državljanin Afganistana.

Svjetlija budućnost

Tokom noći u Evropsku uniju je prešlo 1.700 izbjeglica, a najviše ih je iz Afganistana. Iako je prošla ponoć, grupa, u kojoj je i tromjesečna beba, nastavila je put dalje.

“Trudimo se da majke s djecom imaju prioritet u prelasku granice. Nažalost, to je sve što možemo uraditi za njih. Ovdje imamo pelene i hranu za bebe”, rekao je Niklas Stoerup Agerup iz Odjeljenje za zaštitu izbjeglica UNHCR-a. 

Izbjeglice, dok koračaju, pjevaju narodnu pjesmu iz Afganistana koja govori o lijepom vremenu i čistom nebu. Kažu, sretni su, jer ih od ulaska u Hrvatsku dijeli 50-ak metara. S njima su i Pakistanci.

“Za mene je ovo radostan trenutak, jer sam ovdje siguran, bez obzira na to što je hladno i pada kiša”, kazao je Mohammed, državljanin Pakistana.

Četrdeset volontera iz Češke brine o izbjeglicama. Dvadeset odmara, a ostatak je na 12-satnoj smjeni. Bez njih bi put očajnika od 200 metara između dvije zemlje bio skoro nemoguć ili haotičan.

“U prilici smo im omogućiti vrlo brz prelazak granice do hrvatske strane. Ako poredimo situaciju s prethodnim danima, nije bilo dobro organizirano, sada su izbjeglice sigurne”, kaže volonter iz Češke Jan Kalik.

Na ničjijoj zemlji

Kroz pograničnu liniju prolaze uz pratnju volontera, koji komuniciraju s hrvatskim policajcima. Prolaze samo ako ih autobusi čekaju sa druge strane.

“Grupa izbeglica je iz Avganistana trenutno se nalazi na ničijoj zemlji, između Srbije i Hrvatske. U Evropsku uniju mogu da uđu samo u grupi od po 50 ljudi”, javlja Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere.

Uniforma hrvatske policije je jedini je simbol koji govori da je riječ o državnoj granici. A onima koji dolaze preko Srbije ta granica je i simbol prelaska u bolju budućnost. 

Izvor: Al Jazeera