Hoće li Dimitrovgrad opet biti Caribrod?

Lokalna vlast Dimitrovgrada u Srbiji traži promjenu imena u stari – Caribrod. Podrška stiže i iz Evropskog parlamenta, od bugarskih zastupnika. U Beogradu na takvu pomoć gledaju kao na miješanje u unutarnju politiku zemlje, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Dimitrovgrad, koji se nalazi uz samu granicu s Bugarskom, taj naziv nosi od pedesetih godina prošlog stoljeća.

Ime je dobio po bugarskom komunističkom političaru i jedan je od rijetkih u Srbiji kome ime nije promijenjeno nakon devedesetih.

Nekada se zvao Caribrod. Danas, lokalna vlast želi da vrate to ime. Građani različito gledaju na tu inicijativu.

“Ja sam Caribrođanin. Dimitrovgrad, to je nova tvorevina, nova izmišljotina i kad se sretnemo, mi si kažemo Caribrođani, ne kažemo Dimitrovgrađani. I drugo, ja ne vidim zašto bi se po nekome ko je dva puta prošao ovde zvao jedan grad”, kazao je jedan stanovnik Dimitrovgrada.

Njegova sugrađanka je dodala: “Rođena sam u Dimitrovgradu. Prema tome, za mene je Dimitrovgrad, nije Caribrod”.

A pitanje naziva tog grada u Srbiji aktuelno je i u susjednoj Bugarskoj, u kojoj je Georgi Dimitrov vladao odmah nakon Drugog svjetskog rata.

“Mauzolej Georgi Dimitrova nalazio se u Sofiji do 1999. godine kada je srušen, jer ga Bugari smatraju  komunističkim diktatorom odgovornim za smrt velikog broja političkih neistomišljenika. Zato kažu, nijedno mesto, ni u Bugarskoj, ni u Srbiji ne zaslužuje da nosi ime po njemu”, javlja Kosanović.

Poslanik Bugarske u Evropskom parlamentu Andrej Kovačev, pred evropskim kolegama pokrenuo je inicijativu da se gradu u Srbiji, Dimitrovgradu, vrati ime Caribrod. Međutim, kaže, u Beogradu ne odobravaju takav gest.

Želje građana

Kovačev je rekao: ”Ja sam samo na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta apelirao da budu ispunjene želje srpskih državljana tog grada. Zbog toga, ni u kom slučaju ne prihvatam interpretaciju da sam htio mijenjati imena, nazive srpskih gradova”.

I građani Bugarske bi, kaže Kovačev, mogli da odlučuju o promjeni naziva bugarskog Dimitrovgrada, jer i u njihovoj zemlji postoji grad sa tim imenom. Ali inicijative tamo trenutno nema.

“To je tačno. Ja sam u Bugarskoj i ovdje mogu pokrenuti takvu inicijativu. Moje inicijative su da se promijene imena komunističkih diktatora ili događaja koji su ideološki povezani”, poručio je Kovačev.

Lokalni političari u Srbiji ipak vjeruju, da i bez pomoći susjedne Bugarske, mogu naziv Dimitrovgrad da vrate u Caribrod. Inicijativu Vladi Srbije uputili su krajem prošle godine.

Predsjednik općine Dimitrovgrad Zoran Đurov je kazao: “Ja verujem da će u narednom periodu i to doći na dnevni red i da će to pitanje biti rešeno. Radi se o pitanju koje se proteže, rešava se ili se ne rešava već dvadesetak godina”.

Predsjednik općine Dimitrovgrad na bugarsku inicijativu u Evropskom parlamentu gleda kao na političku promociju. Dimitrovgrad, općina sa blizu 6.000 stanovnika, u kojoj Bugari čine većinu, osim Zrenjanina jedini je grad u Srbiji koji još nosi ime po nekoj od istaknutih ličnosti komunističkog perioda.

Izvor: Al Jazeera