Hoće li egipatske vlasti uskoro prodati otok Warraq?

Urbanistički plan za otok Al-Warraq je njegovo pretvaranje u emiratski centar za poslovanje i finansije (Al Jazeera)

Čini se kako su strahovi mnogih Egipćana od prodaje otoka Al-Warrak investitorima iz Zaljeva bliži ostvarenju nego ikada ranije. U zvaničnim listovima objavljena je odluka premijera Sherifa Ismaila da se otok pretvori iz prirodnog rezervata u područje za investicije.

Po mišljenju posmatrača, odluka o stavljanju otoka u nadležnost Službe za urbanizam je uvod u njegovu prodaju investitorima iz Zaljeva, slobodnu prodaju i slično.

Na web stranicama za nekretnine, objavljeni su nacrti luksuznih zgrada na otoku, a kako kažu, riječ je o ogromnim poslovnim centrima kojima upravljaju Emirati.

Sigurnosne snage su pokušale su na ljeto ući na otok koji naseljava nekoliko desetina hiljada stanovnika, pod izgovorom da je riječ o uklanjanju ilegalnih objekata.

Pobuna stanovnika

Međutim, taj pokušaj je propao jer su se stanovnici otoka pobunili rekavši kako nikome neće dozvoliti da ih iseli.

Tada su izbili sukobi između snaga sigurnosti i stanovništva što je dovelo do povreda na obje strane, kao i ubijanja stanovnika. Stanovnici otoka upali su u bolnicu Warraq, uzeli tijelo žrtve sukoba i sa njim krenuli izgovarajući parole protiv vlade i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, čiji je drugi predsjednički mandat započeo prije dva dana, u jednoj izjavi prošle godine je rekao: „Pitanje otoka u centru Nila se mora riješiti.“

Stanovnici ovog otoka, čiji broj iznosi blizu 60.000, uglavnom se bave jednostavnim zanimanjima kao što su poljoprivreda i ribarstvo. Oni su osuđeni na siromaštvo, a sve manje imaju pomoći od strane države.

Izvor: Al Jazeera