Hoće li Merkel razljutiti Erdogana

Ozdemir bi mogao popraviti odnose sa Turskom bolje nego iko (EPA)

Piše: Khaled Schmidt

Predviđanja da bi predsjednik njemačke Stranke zelenih Cem Ozdemir mogao postati ministar vanjskih poslova u novoj vladi kancelarke Angele Merkel, za koju se očekuje se će biti formirana od koalicije Demokršćanske stranke, Stranke zelenih i Slobodne demokratske stranke, izazvala su široke polemike u Njemačkoj vezano za utjecaj ovakvog razvoja dešavanja na zategnute odnose između Berlina i Ankare koji traju više od godinu dana.   

Ozdemir je izbor koji njegova stranka preferira za ovu poziciju u slučaju da u pregovorima o formiranju nove vlade, koji trebaju započeti slijedeće sedmice, Stranci zelenih pripadne mjesto ministra vanjskih poslova.

Lider Zelenih, rođen u mjestu nedaleko od Stuttgarta, smatra se jednim od najžešćih kritičara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Prije početka izbora za njemački parlament (Bundestag) krajem prošlog mjeseca izjavio je da će nastojati da uvede ”bolne mjere” protiv Erdogana ako njegova stranka bude dio nove vlade.

Izazov za obje strane

Zeleni su svoju kampanju na ovim izborima, gdje su dobili osam posto glasova, vodili pod parolom ”Naljuti Erdogana – glasaj za Ozdemira”. Ozdemir je tokom kampanje pozivao na oštrije mjere protiv Turske i upozoravao njemačke turiste da ne posjećuju ovu državu te da se zaustavi izvoz njemačkog naoružanja u nju.

Nije samo predizborna kampanja bila prilika da Ozdemir iskaže svoje neprijateljske stavove prema Ankari. U junu 2016. godine predsjednik Zelenih je izazvao ogorčenje turskih vlasti i opozicije kada je podržao odluku njemačkog parlamenta da se ono što se dogodilo Armenima u posljednjim godinama vladavine Osmanske države nazove genocidom.  

Nakon što su turske vlasti uhapsile nekoliko Nijemaca turskog porijekla, među kojima i dopisnika lista “Die Welt” Deniza Yucela, u kontekstu političkih optužbi, Ozdemir je opisao turskoga predsjednika kao ”diktatora Stranke pravde i razvoja” i ”uzurpatora”, što je bio ton koji turski zvaničnici do tada nisu imali priliku čuti od njemačkih političara.

Stavovi i nagađanja

Ovakvi otvoreni stavovi Ozdemira potakli su nagađanja o tome kakve bi bile posljedice njegovog odabira za čelnu funkciju njemačke diplomatije u kontekstu pogoršanja trenutne napetosti između Njemačke i Turske. Međutim, Yunus Ulusoy, istraživač u Centru za turske studije u pokrajini Sjeverna Rajna, smatra da je dolazak Ozdemira na ovu poziciju izazov i za Tursku i za Njemačku.

Ulusoy pojašnjava za Al Jazeeru da ”Ozdemirovo tursko porijeklo, poznavanje Turske i njenog jezika pruža mogućnost ovom političaru da jasno izrazi svoje zahtjeve turskim zvaničnicima. Međutim, kao ministar vanjskih poslova imat će obavezu da zastupa njemačke političke interese u cjelini, te artikulirati stavove države i njene diplomatije”.

Smatra da bi imenovanje predsjednika Stranke zelenih na poziciju ministra vanjskih poslova Njemačke stavilo tursko vodstvo pred najveći izazov, odnosno da očuva svoje relacije sa najznačajnijim partnerom u Evropi u vrijeme kada slabe njeni odnosi sa SAD-om.

Ulusoy smatra da bi zatvaranje vrata Ozdemiru u Ankari, te odnos prema njemu kao ministru vanjskih poslova koji želi nanijeti štetu Turskoj, donosi neizvjesnost historijskim i značajnim vezama s Berlinom, što neće biti u interesu četiri miliona Turaka koji žive u Evropi.

Također, on očekuje da će turski predsjednik Erdogan prepustiti svom ministru vanjskih polova Mevludu Cavusoglu da dočeka Ozdemira i vodi razgovore sa njim.

Poboljšanje odnosa

Cavusoglu je, u intervjuu za Der Spiegel ove sedmice, izrazio želju da se odnosi Turske s novom vladom Njemačke poboljšaju, rekavši kako smatra da bi bilo pogrešno historijske odnose sa Berlinom svesti na ličnost ministra vanjskih poslova.

Sa druge strane, dr. Udo Steinbach, šef Odjela za Bliski istok na njemačkom Univerzitetu Viadrina, kaže da imenovanje Ozdemira na funkciju ministra vanjskih poslova može poslati negativnu poruku Ankari zbog žestokih stavova predsjednika Stranke zelenih prema Turskoj tokom posljednjih godina i njegovih zahtjeva da Europska unija preduzme strožije korake prema ovoj državi.

Profesor Steinbach  je istakao za Al Jazeeru da Ozdemir, kao osoba koja govori njemačkim jezikom, možda može popraviti odnose sa Turskom bolje nego bilo ko drugi.

Ovaj istaknuti stručnjak za pitanja islamskog svijeta, s druge strane, smatra da bi neutralan ministar vanjskih poslova također mogao započeti reformuliranje odnosa s Turskom daleko lakše nego Ozdemir.

Izvor: Al Jazeera