Hoće li migracija muslimana izmijeniti budućnost Zapada?

Migrantska kriza 2015. godine je bila blagodat za desničarske populiste (EPA)

Autor Eric Kaufmann u svom opširnijem članku objavljenom u američkom magazinu Foreign Affairs govori o migraciji i njenom utjecaju na budućnost Evrope. Kaže da uspon desničarskog populizma na Zapadu postaje priča o sadašnjem vremenu, a da migracija iz muslimanskih i drugih zemalja u Evropu igra ulogu u oblikovanju političke budućnosti Evrope i Amerike, gdje pitanje migracije predstavlja dobar materijal za ekstremističe stranke.    

Kaufmann kaže da Sjedinjene Američke Države i Zapadna Evropa posljednjih godina svjedoče usponu stranaka koje se protive institucionalnom radu. Kandidati ostvaruju pobjede i izborne rezultate bez presedana, i to tako što se predstavljaju kao branitelji svojih nacija protiv dvostruke prijetnje koja dolazi od stranaca i korumpirane elite. 

Dva najveća potresa u međunarodnom poretku zadnjih godina bili su izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i izbor Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, što su manifestacije ovog sve većeg trenda.

Strah od ugrožavanja kulture i identiteta

Autor kaže da je populistička priča prvenstveno priča o kulturi i identitetu, pogotovo u kontekstu straha među bijelim glasačima širom Zapada od toga da su ugroženi njihova kultura i identitet.   

Autor dodaje da je trenutni populistički talas počeo s izborima 2014. u Evropskom parlamentu, kada su se pojavile stranke kao što su Danska narodna partija, francuski Nacionalni front, Britanska nezavisna stranka i druge desničarske populističke stranke koje u svojim zemljama počinju postizati rezultate od 2012, djelimično zahvaljujući značajnom povećanju broja Afganistanaca, Iračana i Sirijaca koji su tražili azil u državama Evropske unije.      

Zatim je došla migrantska kriza u 2015, kada je u Evropu ušlo više od milion imigranata i izbjeglica, uglavnom muslimana.

Migrantska kriza je bila blagodat za desničarske populiste. U 2015. godini, Trump, tada republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, zauzeo je čvrst stav prema sirijskim izbjeglicama i obećao “potpuno i kompletno” zaustavljanje muslimanske imigracije. U 2016. godini, Nigel Farage, lider Britanske nezavisne stranke, koristio je poster sa kolonom izbjeglica kako bi upozorio Britance na ono što ih čeka ako ne napuste EU.   

Izborni uspjesi desnice

Iste te godine, Norbert Hofer iz radikalne desničarske Partije slobode Austrije gotovo je pobijedio na predsjedničkim izborima, nakon što je usvojio otvorenu politiku protiv interesa imigranata i izbjeglica.

Desničarske populističke stranke dobijale su gotovo svuda u Evropi rekordan broj glasova. Šta više, uspjele su prisiliti stranke centra da se direktno bave imigracijom i islamom.  

Uprkos značajnom uticaju populističkog revolta, javna diskusija o svemu tome je odražavala zbunjenost. Uspon populizma proizilazi, prije svega, iz etnokulturne anksioznosti. Većina evropskog stanovništva strahuje od erozije veze između njihovih zajednica zajedničkog porijekla i njihovih domovina, pa tako etnički Nijemci smatraju da njihova zemlja postaje “ne-njemačka”.

Međutim, zapadni establišment je uvjerio samog sebe da su populistički glasači pripadnici bijele radničke klase koji se bore za globalizaciju, koji preziru bogatu elitu, traže posao sa dobrim platama i doživotno zaposlenje. 

Izvor: Foreign Affairs