Hoće li Putin i Assad pokrenuti novi hemijski napad u Siriji?

Autor ovog članka kaže: "Putin će dati direktivu 'svojoj marioneti', Assadu, da izvrši još jedan napad hemijskim oružjem'" (AP)

Prije desetak dana došlo je do napada hemijskim oružjem u gradu Doumi u sirijskoj enklavi Istočna Ghouta, što je dovelo do zračnih udara SAD-a, Velike Britanije i Francuske na više položaja sirijskog režima.

Udari su izvršeni po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa. Mogu li se uskoro očekivati novi napadi hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Siriji? Ko će stajati iza tih napada ako do njih dođe i zašto?

U tom kontekstu američki list The Washington Examiner objavio je članak novinara Toma Rogana, koji citira američkog ministra odbrane Jamesa Mattisa: “Napad na Siriju bio je jednokratan udar kako Assad ne bi ponovio upotrebu hemijskog oružja.”

Autor tog članka smatra da će Assad ponovo koristiti hemijsko oružje. U tom će slučaju Trumpova administracija morati donijeti tešku odluku. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije odgovorio na tripartitni napad jer ima za cilj testirati odlučnost Zapada da se bavi sirijskom krizom.

Međutim, Assad i dalje posjeduje skladišta hemijskog oružja, kao i potrebnu stručnost i sposobnost da ga proizvede.

Napad i osveta

Rogan dodaje da Putin smatra da su zračni udari SAD-a, Velike Britanije i Francuske bili namjerno ograničeni. To znači da su saveznici željeli izbjeći eskalaciju sukoba s Rusijom, kao i ljudske žrtve. A to dalje znači da nisu u dovoljnoj mjeri iskoristili hemijski napad na Doumu. 

Autor članka dalje kaže: “Putin će dati direktivu ‘svojoj marioneti’, Assadu, da izvrši još jedan napad hemijskim oružjem na civile u područjima pod kontrolom sirijske opozicije, kao što je Idlib, ili u onima u kojima je došlo do znatnog smanjenja inteziteta sukoba, kao što je sjeverni Homs.”

Međutim, Putin će ovog puta žestoko upozoriti Zapad da ne razmišlja o novim mjerama odmazde. Trump će morati birati između nove eskalacije sukoba u Siriji i šutnje i tako će izgubiti kredibilitet.

Autor članka smatra i da Kinezi, Iranci i Sjevernokorejci u ovom kontekstu pažljivo prate Trumpovu politiku kako bi procijenili njegovo liderstvo na širem planu.

Rogan smatra da Trump mora udvostručiti osvetničke udare u slučaju novih napada hemijskim oružjem na civile u Siriji. Tako će potaknuti Putina da odvrati Assada od pokretanja novih brutalnih napada zbog straha Rusije za vlastite strateške interese.

Izvor: Al Jazeera i agencije