Hoće li slučaj Khashoggi prouzrokovati ekonomsku katastrofu u Saudijskoj Arabiji?

Pitanje Khashoggi je dobilo globalnu dimenziju i suosjećanje javnosti, što je odluku Saudijske Arabije dovelo u nezavidan položaj, kaže Al-Khater (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Afzaz

Izgleda da se slučaj nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija nije zaustavio samo na političkim reakcijama već počinje ostavljati traga i na ekonomiji Kraljevine. Istaknuta imena iz poslovnog svijeta počela su najavljivati svoj izlazak iz saudijskog projekta Neom za kojeg saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman vjeruje da će izgraditi ”novi način života” i utemeljiti ”grad iz snova”. Štaviše, ugledni svjetski listovi najavili su povlačenje iz sponzorstva Bin Salmanovih inicijativa.

Analitičari smatraju da će dokazivanje bilo kakve umiješanosti saudijskog vodstva ili sigurnosnih službi ove države u slučaj nestanka Khashoggija imati negativne posljedice na budućnost ekonomskih partnerstava Kraljevine sa međunarodnim institucijama i pojedincima koji su oprezni kada je riječ o ”kršenju međunarodnog prava i građanskih sloboda”.    

Ernest Moniz, sekretar za energiju Sjedinjenih Američkih Država u vrijeme Baracka Obame, donio je odluku da obustavi svoj angažman u vijeću koje pruža savjetodavne usluge Saudijskoj Arabiji u vezi s projektom Neom sve dok ne bude dostupno više informacija o Khashoggiju, kako navodi američki informativni sajt Axios.

Ova odluka dolazi uporedo s govorom o mogućem povlačenju kompanije Apple iz projekta Neom nakon nestanka Khashoggija 2. oktobra prilikom posjete saudijskom konzulatu u Turskoj.

Na listi novog savjetodavnoga odbora za projekat Neom, koji je Saudijska Arabija objavila, jedno vrijeme se nalazio i Jony Ive, vrhunski dizajner kompanije Apple, prije nego što je izbrisan.

Povlačenje predstavnika Applea moglo bi imati veze s kritikama kojima su dočekana saopćenja o priključivanju istaknutih imena iz poslovnog svijeta projektu Neom nakon nestanka novinara Khashoggija.

Negativne posljedice

Projekat Neom je posebno područje koje Saudijska Arabija namjerava izgraditi po cijeni od 500 milijardi dolara na sjeverozapadu Kraljevine. Proteže se između tri države: Saudijske Arabije, Egipta i Jordana, a saudijske vlasti su ga nazvale gradom budućnosti i snova. Međutim, mnogi vjeruju da troškovi ovog projekta nadmašuju ekonomske mogućnosti Saudijske Arabije.   

Abdel Rahim al-Hour, ekonomski savjetnik brojnih finansijskih i ekonomskih institucija, kaže: ”Potvrdi li se umiješanost saudijskog vodstva ili sigurnosnih službi u Kraljevini u bilo kakva kršenja međunarodnog zakona, građanskih sloboda i ljudskih prava, to će se u velikoj mjeri negativno odraziti na saradnju međunarodnih institucija i nezavisnih pojedinca sa Kraljevinom.”  

Dr Al-Hour dodaje da stav ovih institucija uvijek ide u pragmatičnom pravcu, što je povezano s njihovom posvećenosti kontinuiranom uspjehu uz potpuno poštivanje međunarodnih zakona. Naveo je primjer kompanije Apple za koju kaže kako je svjesna da će bilo kakva povreda međunarodnog prava utjecati na njenu profitabilnost u budućnosti.  

Smatra da bilo kakvo kršenje međunarodnog prava vezano za medije također predstavlja još jedan izravan pritisak na kompanije s međunarodnom reputacijom koje ne žele biti partneri onima koji krše međunarodno zakonodavstvo.

Kao reakcija na nestanak novinara Khashoggija, kako se to čini, američki list The New York Times je u četvrtak najavio da se povlači iz sponzorstva samita Future Investment Initiative (FII) koji se trebao održati u periodu od 23. do 25. oktobra ove godine pod predsjedanjem prestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana.

List nije pojasnio razloge svog povlačenja, s tim da se tajming može povezati s brojnim kritikama čija je meta postao Bin Salman.

Američki pragmatizam

Abdel Rahim al-Houri smatra da su kapital, znanje i ljudski resursi trougao koji čini osnovu ulaganja i da ono ne može biti usmjereno na područja gdje nema političke stabilnosti i gdje su slabe zakonske i političke strukture koje bi trebale pružati zaštitu tim investicijama. 

Smatra da stav bivšeg američkog sekretara za energiju donekle odražava pragmatično stajalište Amerike koja je možda izabrala da se drži malo po strani u slučaju Khashoggi, što bi joj omogućilo da u budućnosti očuva svoje interese u regionu. 

Al-Houri je uvjeren da će likvidacije, ako se potvrde, hapšenja i ostale prakse koje provodi saudijsko vodstvo imati negativan utjecaj na investicijsku klimu u Kraljevini, na unutrašnjoj razini kroz odljev kapitala, a na vanjskoj razini kroz zaustavljanje priljeva kapitala.

Al-Houri naglašava da će slučaj Khashoggi i druga slična pitanja srednjoročno utjecati na partnerstva koja Kraljevina želi sklopiti kako bi realizirala projekat Neom i druge projekte i time ostvarila svoju viziju za 2030. godinu. 

Zabrinutost investitora

Veoma slične stavove ima i dr Khalid al-Khater, ekspert za monetarne politike i političku ekonomiju, koji smatra da je pitanje Khashoggi dobilo globalnu dimenziju i suosjećanje javnosti, što je odluku Saudijske Arabije dovelo u nezavidan položaj.

Kaže da stavovi pojedinih kompanija, političkih figura i medija o slučaju Khashoggi odražavaju ogromnu zabrinutost i napetost koja je prisutna kod njih i kod investitora i donositelja odluka generalno zbog ”brzopletosti” koja karakterizira saudijske oduke u trenutnoj fazi.  

Al-Khater dodaje da ovakva zbrka u nepromišljenim politikama i odlukama koje se donose bez sagledavanja posljedica zabrinjava investitore i narušava vjerodostojnost politika i pitanje njenih održivosti u Kraljevini. Na taj način se stvara klima koja tjera investitore iz zemlje, dovodi do nevoljkosti ulagača i izlaza kapitala, što je suprotno od onoga čemu teži Kraljevina, prema njegovim riječima. 

Ako se dokaže umiješanost Saudijske Arabije u ubistvo ili nestanak Khashoggija, smatra Al-Khater, to će nanijeti ogromnu štetu Kraljevini, njenim ekonomskim interesima i sadašnjim i budućim investicijskim partnerstvima. 

Vjeruje da su međunarodne kompanije, institucije i donositelji odluka oprezni kada se radi o vezama sa sistemima koji imaju ovakav način razmišljanja i donošenja nepromišljenih i brzopletih odluka bez sagledavanja posljedica. 

Slučaj Khashoggi bi mogao ostaviti posljedice i na prirodu ekonomskih i trgovinskih odnosa između Saudijske Arabije i Turske u pogledu trgovinske razmjene, međusobnih investicija i sektora turizma u slučaju da se utvrdi bilo kakva veza Kraljevine s nestankom ovog novinara.

Trgovinska razmjena između Ankare i Rijada trenutno iznosi šest milijardi dolara, dok međusobna ulaganja dviju zemalja sežu do oko 12 milijardi dolara, od čega je 11 milijardi saudijskog kapitala prema Turskoj.

Izvor: Al Jazeera