Hoće li Turska uspjeti na testu palestinskog pomirenja

Prilikom posjete palestinskog Abbasa Ankari, detaljno se razgovaralo o pitanju palestinskog pomirenja (EPA)

Piše: Khalil Mabrouk

Uključivanje Turske u pitanje palestinskog pomirenja oživjelo je nadu da će se okončati podjela između Pokreta za nacionalno oslobođenje Palestine (Fatah) i Islamskog pokreta otpora (Hamas) koja traje još od sredine juna 2007. godine.

Prilikom posjete palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa glavnom gradu Turske, Ankari, koja je uslijedila nakon službenog poziva predsjednika Reccepa Tayyipa Erdogana, detaljno se razgovaralo o pitanju palestinskog pomirenja.  

Palestinski analitičari, političari i istraživači u Turskoj smatraju da Ankara ima kapacitete da napravi pomake u procesu pomirenja, naglasivši kako to ne znači da će Egipat dozvoliti da se stvari dešavaju mimo njega.

Ističu da je uspjeh Turske uvjetovan brojnim lokalnim, regionalnim i međunarodnim faktorima koji imaju različit stepen utjecaja na kompliciranu palestinsku scenu. 

Majed Azzam, politički analitičar, smatra kako je Turska u stanju popuniti prazninu koja je nastala odsustvom posrednika između palestinskih pokreta Hamas i Fatah, pogotovo što intervencija ove države dolazi na otvoreni zahtjev predsjednika Abbasa. Time se Turskoj pruža prilika da ispuni svoje obećanje, koje je konstantno ponavljala, o mogućoj intervenciji u ovom slučaju ako Palestinci to zatraže.

Azzam je, u razgovoru za Al Jazeeru, izjavio da približavanje između Hamasa i Mohammeda Dahlana, istaknutog zvaničnika koji je istupio iz Fataha, nema veliki utjecaj na pitanje palestinskog pomirenja. Skrenuo je pažnju da unutar Hamasa postoje glasovi koji pozivaju da se zaustavi komunikacija sa Dahlanom, u kontekstu toga da pokret Hamas sve više vjeruje da dogovori s njim neće doprinijeti korjenitom rješavanju kriza u Pojasu Gaze.       

Prema Azzamu, došlo je do mijenjanja mnogih uvjerenja na obje strane u palestinskom sporu. ”Abbas je postao uvjeren da su njegovi pritisci na Pojas Gaze urodili plodom, dok bi vršenje daljeg pritiska moglo dovesti do eksplozije od čijih posljedica neće biti miran ni on ni pokret Fatah”, dodaje on.  

S druge strane, smatra da je Hamas još uvjereniji da je dogovor s Abbasom put za izlazak iz kriza sa kojima se suočava Pojas Gaze koji pati pod izraelsko-egipatskom blokadom više od deset godina.   

Jaki aduti

Azzam je govorio i o značaju Turske u Palestini i arapskom i islamskom svijetu, što je veoma važan faktor koji može doprinijeti ostvarivanju njene misije u pogledu pomirenja.

Ukazao je i na uloge koje je Turska imala u oblasti humanitarne pomoći i razvoja u Gazi i Zapadnoj obali, te na njenu podršku Palestincima u posljednjoj krizi koja se desila u džamiji Al-Aqsa, zbog čega je uloga ove države u pomirenju naišla na dobrodošlicu palestinskog naroda.   

Hassan al-Qaddoumi, istraživač u oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa u Centru Ro'ya za studije i istraživanje u Istanbulu, smatra da Turska ima brojne i jake adute koje može upotrijebiti za pokretanje pitanja pomirenja, prije svega svoje snažne odnose s obje strane u ovom sporu.  

Za Al Jazeeru kaže da je Turska, također, sposobna upotrijebiti svoje relacije s Izraelom kako bi se postigao dogovor i ublažio utjecaj prepreka koje Tel Aviv obično postavlja na putu pomirenja.

Al-Qaddoumi ističe da je uspjeh turske uloge, također, povezan sa sposobnošću Ankare da utiče na pokret Hamas, posebno u pitanjima u kojima Zapad pokazuje suzdržanost, kao što su otpor i priznavanje Izraela.  

Smatra da čvrsti odnosi Turske sa Katarom također mogu doprinijeti razvoju uloge ove države u rješavanju palestinskog spora, pri čemu treba uzeti u obzir put koji je Doha već prešla u ovom nastojanju, pogotovo u kontekstu egipatsko-emiratskih pokušaja da ojačaju Dahlanovu struju kao aleternativu Abbasu, što bi moglo podstaći palestinske vlasti da medijaciju Turske prihvate kao nešto pozitivno. 

Egipatska prepreka

Što se tiče egipatske strane, Al-Qaddoumi smatra da je teško provesti bilo kakve kvalitetne dogovore u pogledu pomirenja bez saglasnosti Egipta koji kontrolira prijelaz Rafah, naročito nakon pojavljivanja pokazatelja koji ukazuju na želju Kaira da sarađuje sa Dahlanom umjesto s Abbasom.

Međutim, upozorava kako postoje i druge naznake koje upućuju na to da će se Turska boriti protiv Dahlanove struje, čime joj se pruža mogućnost da pridobije palestinske vlasti u slučaju da iskoristi upravo ovu jednadžbu.

Al-Qaddoumi smatra da tursko slamanje egipatskog monopoliziranja pitanja palestinskog pomirenja iziskuje dogovor sa Izraelom kako bi se pronašla alternativa za kopneni prijelaz Rafah preko vodenog koridora. No, koliko će to biti uspješno uglavnom zavisi od reakcije Izraela na bilo kakvu ulogu Turske.

Izvor: Al Jazeera