Hoće li u BiH biti otežan pristup informacijama

Vijeće ministara BiH izradilo je Prednacrt zakona o slobodi pristupa informacijama.

Oni koji se bave istraživačkim novinarstvom tvrde da je sadašnji zakon mnogo bolji, ali i takav je u praksi daleko od slobodnog pristupa javnim dokumentima. Izražavaju bojazan da će novi zakon dodatno pogoršati pristup informacijama.

Ministarstvo pravde odbija takve stavove.

Prvi zakon koji je regulirao slobodu pristupa informacijama državnih i javnih institucija u BiH donesen je 2000. godine. U praksi je njegova primjena daleko od cilja koji se navodi u preambuli, a to je dostupnost informacije svima, tvrde oni koji su ga pokušavali koristiti.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN BiH) sedam puta je morao i sudskim putem dolaziti do informacija.

Institucije mnoge dokumente često neadekvatno podvode pod stavke koje zakon propisuje kao zabranjene za objavljivanje poput osobnih podataka, sigurnosti države i slično bez provedbe procedure provjere i obrazloženja o tome zaslužuju li one doista oznaku tajnosti.

“Institucija je ta koja je dužna da provede taj tzv. test javnog interesa i da kaže zašto nemate pravo da pristupite i zašto su one tajne. Institucije jako rijetko provode taj test i to obrazlažu tako da cijeli set koji tražite sve jednostavno proglase zaštitom ličnih podataka. U slučaju da je više argumenata da se informacije objave tada se te informacije moraju objaviti”, objašnjava Selma Učanbarlić iz CIN-a BiH.

Ministarstvo pravde: Paušalne ocjene

U Transparency Internationalu BiH tekst mogućeg zakona nazivaju korakom unatrag, naročito kada je riječ o popisu izuzetaka koji ne potpadaju pod slobodu pristupa.

“Ta lista mora biti preciznije urađena. Sadašnja lista može tu biti dobar vodič, ali je po našem mišljenju ministarstvo odstupilo od toga. Još spornije je što nije dobro razrađen test javnog interesa i što se on isključuje u odnosu na jedan od predviđenih izuzetaka”, ukazuje Uglješa Vuković iz Transparency Internationala BiH.

On isključuje test javnog interesa u dokumentima koji se tiču istražnih i predistražnih radnji.

“U resornom ministarstvu tvrde da su iznesene ocjene paušalne prirode. Štaviše, tvrde da ponuđena rješenja u odnosu na prethodni tekst mnogo kvalitetnije rješavaju pitanje slobode pristupa informacijama”, javlja Al Jazeerin reporter Sinan Šarić.

Kažu i kako novi zakon bolje propisuje obaveze institucija i trebao bi umanjiti mogućnost nepreciznog i samovoljnog tumačenja.

“Uvodi se novina u smislu kontrole provođenja zakona. Ranije je to bilo na nivou podnošenja izvještaja ombudsmanima dok sada uvodimo veću kontrolu. Uvodimo upravnu inspekciju Ministarstva pravde koja će osim preporuke koju je davao ombudsman sada moći da naloži mjere”, odgovara Marina Bakić iz Ministarstva pravde BiH.

Riječ je o prednacrtu zakona. Ministarstvo pravde ne isključuje da kroz javnu raspravu on bude izmijenjen i već je najavljeno da će insistirati da svi zahtjevi za informacijama budu obrazloženi razlozima traženja.

Izvor: Al Jazeera