Hodeidah: Primirje stupilo na snagu, zabilježene sporadične borbe

Prema UN-u, obje strane će se povući iz grada u roku od 21 dana i međunarodni posmatrači će biti angažirani (Reuters)

U jemenskom gradu Hodeidahu nastupilo je primirje dogovoreno posredstvom UN-a, međutim, izvještaji govore o sporadičnim borbama koje se dešavaju u ovoj luci od strateškog značaja. 

Nakon sedam dana dogovaranja u švedskom mjestu Rimbo, predstavnici pobunjeničkog pokreta Husija i vlade jemenskog predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija koju podržavaju Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, u četvrtak su se dogovorili da povuku svoje borce i dozvole angažman neutralnih snaga pod nadzorom UN-a i formiranje humanitarnih koridora. 

Kako kažu jemenski zvaničnici i stanovnici, intenzivne borbe izbile su u finalnim satima prije nego što je primirje stupilo na snagu u ponoć, sa granatiranjem i pucnjavom. 

Sukobi provladinih i pobunjeničkih snaga izbili su i na početku primirja. 

“Malo ljudi je očekivalo da će se primirje i održati – zato smo vidjeli sukobe u istočnim i južnim dijelovima grada u protekla četiri dana”, javlja reporter Al Jazeere Mohammed Adow, govoreći o borbama i zračnim udarima koji su pogodili Hodeidah u danima nakon dogovora u Švedskoj. 

“I samo nekoliko trenutaka nakon što je primirje stupilo na snagu, stanovnici su rekli da se desilo međusobno granatiranje i pucnjava u istočnim dijelovima grada. Naravno, ovo samo pokazuje koliko je duboko nepovjerenje između dvije grupe i kakva je situacija u Hodeidahu.”

Dogovor o prekidu vatre

Prema UN-u, obje strane će se povući iz grada u roku od 21 dana i međunarodni posmatrači će biti angažirani. Očekuje se da se razmjena 16.000 zatovrenika završiti do 20. januara. 

Kao dio dogovora, tri luke, Hodeidah, Ras Isa i Saleef bit će pod kontrolom ‘lokalnih snaga’, koje će slati prihode od luka u Centralnu banku Jemena. 

Jemenski ministar vanjskih poslova Khaled al-Yamani odbio je da kaže da li će ove snage biti samo državne sigurnosne snage, ali je rekao da će odgovarati “centralnim vlastima”. 

Centralna banka će onda početi isplaćivati plate vladinim zaposlenicima u područjima koje drže pobunjenici. Približno 1,2 miliona civilnih službenika nije primilo platu gotovo dvije godine, zbog čega niko nije ostao u zdravstvenoj, obrazovnoj i drugim službama. 

Adow javlja da postoji nekoliko prepreka dogovoru iz Švedske: “Naprimjer, ne kaže se ko će biti neutralne snage koje trebaju preuzeti kontrolu kada obje strane napuste grad. Također je predloženo da će dvije grupe formirati zajediničke jedinice, što je gotovo nemoguće, a postoji i plan da Husi predaju mapu koja pokazuje gdje su mine, improvizirana eksplozivna sredstva… što bi također mogao biti problem.”

Djeca umiru od gladi

Hodeidah je najveća luka i grad koji je žila kucavica Jemena. Preko te luke u Jemen stiže 90 posto ukupnog uvoza i 80 posto ukupne humanitarne pomoći. 

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. 

Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena. 

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika. 

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena. 

Nedavno je Geert Cappelaere, direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, upozorio svjetsku javnost da u Jemenu približno sedam miliona djece svaku noć praznog stomaka odlaze na spavanje.

Naglasio je da se u toj zemlji nalazi oko 11 miliona djece kojima je prijeko potrebna humanitarna pomoć.

“Također, oko 400.000 djece zbog neuhranjenosti može umrijeti u bilo kojem trenutku”, kazao je Cappelaere.

Izvor: Al Jazeera i agencije