Hodorkovski: Putin je goli car

Bivši tajkun kaže da je Vladimir Putin u sumraku svoje moći i da to može biti opasna situacija (Reuters)

Bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski upozorio je predsjednika Vladimira Putina da je gospodar Kremlja “goli car” koji vlada gospodarstvom koje će nastaviti slabjeti i konačno izazvati borbu između protivničkih klanova u Moskvi.

“Putin s praznom riznicom nije moćni vođa: On je goli car”, rekao je publici u Londonu Hodorkovski, nekoć najbogatiji čovjek u Rusiji koji je uhićen 2003. nakon što se sukobio s Putinom, da bi bio Putinovim pomilovanjem oslobođen 2013.

Borbe klanova

Hodorkovski, koji je nekad kontrolirao najveću rusku naftnu kompaniju Jukos, rekao je da će rusko gospodarstvo nastaviti slabjeti te da će njegova slabost na kraju potaknuti borbe između moćnih klanova koji vladaju Rusijom, prenosi Hina.

U poruci koja će vjerojatno razgnjeviti 62-godišnjeg šefa Kremlja, bivši je tajkun isto tako pozvao Zapad da gradi veze s ruskim oporbenim skupinama u očekivanju kraja Putinove ere.

“Sutra kada se promijeni režim morat ćete graditi odnose i imat ćete vrlo malo vremena”, rekao je Hodorkovski (51). “Znam što govorim jer sam svjedočio dvjema revolucijama u Rusiji”.

Hodorkovski, koji je nekad kontrolirao Jukos i Menatep grupu, osuđen je za utaju poreza i prijevaru na suđenju u Moskvi za koje je rekao da su ga potaknuli neprijatelji koji su željeli raskomadati njegovu tvrtku.

Sumrak moći

On cijelo vrijeme niječe optužbe. Jukos je bačen na koljena ogromnim zahtjevom za retroaktivnim plaćanjem poreza nakon čega je glavna proizvodna sibirska naftna jedinica prodana državi da bi je kasnije kupile državne tvrtke.

Hodorkovskog je Putin pomilovao 2013. nakon čega je napustio Rusiju.

On je rekao da je Putin u sumraku svoje moći, ali i upozorio da završetak Putinova predsjednikovanja koje je započelo posljednjega dana 1999. može biti mučan i opasan kako za Zapad tako i za Rusiju.

“Rusija će morati dugo stajati u agoniji kraj kreveta bolesnog cara. Bit će to mučno za stanovništvo, a opasno za Zapad”, rekao je Hodorkovski.

Izvor: Agencije