Hodorkovskom smanjena kazna za dva mjeseca

Vrhovni sud Rusije smanjio je u utorak za dva mjeseca kaznu ruskom naftnom magnatu i kritičaru Kremlja Mihailu Hodorkovskom, koji je prethodno osuđen na 11 godina zbog pranja novca i korupcije.

Hodorkovski bi, prema ovoj odluci Vrhovnog suda, trebalo da izađe iz zatvora u augustu naredne godine, prenosi Srna.

Vrhovni sud je odlučio da Hodorovksom i njegovom poslovnom partneru Platonu Lebedevu, koji su u zatvoru od 2003. godine, smanji zatvorsku kaznu sa 11 godina na 10 godina i deset mjeseci.

Odbrana Hodorovskog i Lebedeva, koja je tražila da se poništi druga presuda i da oni budu odmah oslobođeni najavila je da će se žaliti na ovu odluku.

Odluka Prezidijuma

“Imamo mogućnost da zatražimo odluku Prezidijuma (najvišeg organa) Vrhovnog suda”, izjavio je Vadim Kliuvgant, advokat Hodorovskog – prenosi agencija RAPSI. 

Hodorkovski se sudskom Vijeću obratio preko videoveze iz zatvora.

Nekadašnji direktor ruske naftne kompanije Yukos i njegov suradnik Platon Lebedev, osuđeni su 2005. za poreznu prevaru na osam godina, a 2010. na 14 godina u drugom procesu, za krađu nafte i pranje novca, što je u žalbenom postupku smanjeno za dvije godine.

Tužilaštvo je u utorak zatražilo da sud potvrdi presude.

“Nema razloga za promjenu sudske odluke. Sudovi su više puta razmatrali argumente odbrane”, rekao je predstavnik Tužilaštva.

Izvor: Agencije