Holanđani predstavili dron za hitnu pomoć

Sa šest propelera dron može postići brzinu do 100 kilometara na sat i nositi teret od četiri kilograma (EPA)

U Holandiji je predstavljen jedan od prvih prototipova “ambulantne bespilotne letjelice na svijetu, koja u najkraćem roku može prevesti defibrilator do pacijenta koji je pretrpio srčani udar.

Sa šest propelera dron može postići brzinu do 100 kilometara na sat i nositi teret od četiri kilograma, a samostalno će odabirati smjer kretanja jer će odgovarati na hitni poziv i pomoću GPS-a utvrđivati odakle je upućen.

“U Evropskoj uniji blizu 800.000 osoba svake godine doživi srčani udar i samo ih osam posto preživi”, rekao je Alec Momont (23), belgijski student tehničkih nauka koji je razvio ovaj sistem, piše u saopćenju.

Glavni razlog je relativno dugo razdoblje koje je potrebno za dolazak spasilaca na lice mjesta, koje u prosjeku iznosi deset minuta, a smrt u takvim situacijama nastupa za četiri do šest minuta, rekao je.

Deset puta bolje šanse

Momont ističe da bi ambulantna letjelica mogla prevesti defibrilator za jednu minutu u krugu od 12 kvadratnih kilometara, čime bi šanse za preživljavanje pacijenta porasle sa osam na 80 posto.

Kad dron stigne na odredište, medicinsko osoblje može dati upute osobama koje se nalaze pokraj pacijenta uz pomoć mikrofona i kamere koje letjelica prenosi.

Iako je riječ tek o prototipu, već ga je zapazila holandska hitna služba, navodi dnevnik Algemeen Dagblad.

Dođe li do serijske proizvodnje, letjelica bi trebala koštati blizu 15.000 eura po komadu.

Izvor: Agencije